Składniki:
- marchew 6 średnich sztuk
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- limonka (ew. cytryna) 1 sztuka
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- olej do podsmażenia
- pasta Tom Yum 3 łyżki
- imbir mielony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- chilli pół łyżeczki
- sól do smaku
- ew. azjatycki makaron do podania
- ew. natka kolendry (lub pietruszki) do posypania
Zupa marchewkowa w moim ulubionym wcieleniu:)
Wykonanie:,
- W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaję pokrojone marchewki i korzeń pietruszki.
- Zalewam 2 szklankami wody (po 250 ml), dodaję imbir, kurkumę, chilli i solę.
- Odlewam trochę zupy do kubka i mieszam z nią pastę Tom Yum. Wlewam do garnka. Pasta Tom Yum jest ważna w tym przepisie. Bez niej zupa też jest smaczna, ale z nią jest pyszna:) Zamiast pasty Tom Yum zupę możecie doprawić liśćmi kafiru, galangalem i trawą cytrynową.
- Gotuję pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka.
- Dodaję mleko kokosowe i zagotowuję.
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, sok z limonki i zdejmuję zupę z palnika.
- Blenduję na krem.
- Zupę możecie podać z makaronem ryżowym lub sojowym, posypaną świeżą kolendrą.
Smacznego!
Zrobiłam, przepyszna 🙂 Tylko te trzy łyżki pasty tom yum dałam takie z „górką”, nie płaskie. I mam za swoje, okropnie cieknę, jak to jem 🙂
😉