Składniki:
- bataty 3 sztuki
- sok z jednej cytryny lub limonki
- oliwa z oliwek ok. 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- sól pół łyżeczki
- chilli pół łyżeczki
- natka kolendry lub pietruszki do posypania
Prosty i pyszny sposób na bataty, których słodycz świetnie komponuje się z czosnkiem, limonką i chilli.
Wykonanie:
- Bataty przekrajam wzdłuż i zapiekam około 60 minut w 200-220 stopniach (aż będą miekkie).
- W kubku mieszam sok z cytryny lub limonki, oliwę, rozgniecione ząbki czosnku, sól i chilli.
- Rozgniatam miąższ batatów widelcem.
- Do każdej połówki dodaję po łyżce sosu i mieszam widelcem.
- Posypuję natką świeżej kolendry lub pietruszki.
- Podaję z sałatą (np. taką lub taką).
Smacznego!
Brak komentarzy