Składniki na średnią miseczkę:
- cebula czerwona 2 sztuki
- tofu wędzone 2 kostki (po 180 g)
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- orzechy włoskie 1 filiżanka (200 ml)
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek do smażenia
- sos sojowy 4 łyżki
- ocet winny 2 łyżki
- płatki drożdżowe 2 łyżki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- imbir mielony 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- chilli do smaku
Tłuściutki, wyrazisty w smaku, umamiczny dodatek do kanapek. Można posmarować nim ulubione pieczywo lub krakersy, nałożyć do wrapa, nafaszerować makaron muszle lub posypać kaszę, kluski, pierogi albo ziemniaki. Świetny składnik imprezowego stołu.
Wykonanie:
- Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na solidnej porcji oliwy z oliwek, aż cebula się zarumieni.
- Tofu ucieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do cebuli i podsmażam razem, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaję przyprawy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ocet winny, rozgniecione ząbki czosnku i podsmażam razem, mieszając.
- Orzechy rozgniatam w moździerzu i dodaję na patelnię razem z płatkami drożdżowymi.
- Smażę wszystko razem przez chwilę, mieszając.
- Podaję na gorąco lub na zimno.
- Przechowuję w lodówce do kilku dni.
Smacznego!
Brak komentarzy