Umami-omasta do kanapek

  • 30 min
  • 13 składników
100%

Składniki na średnią miseczkę:

  • cebula czerwona 2 sztuki
  • tofu wędzone 2 kostki (po 180 g)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • orzechy włoskie 1 filiżanka (200 ml)
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sos sojowy 4 łyżki
  • ocet winny 2 łyżki
  • płatki drożdżowe 2 łyżki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • chilli do smaku

Tłuściutki, wyrazisty w smaku, umamiczny dodatek do kanapek. Można posmarować nim ulubione pieczywo lub krakersy, nałożyć do wrapa, nafaszerować makaron muszle lub posypać kaszę, kluski, pierogi albo ziemniaki. Świetny składnik imprezowego stołu.

Umami-omasta do kanapek

Umami-omasta do kanapek

Wykonanie:

  1. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na solidnej porcji oliwy z oliwek, aż cebula się zarumieni.
  2. Tofu ucieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do cebuli i podsmażam razem, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaję przyprawy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ocet winny, rozgniecione ząbki czosnku i podsmażam razem, mieszając.
  4. Orzechy rozgniatam w moździerzu i dodaję na patelnię razem z płatkami drożdżowymi.
  5. Smażę wszystko razem przez chwilę, mieszając.
  6. Podaję na gorąco lub na zimno.
  7. Przechowuję w lodówce do kilku dni.

Smacznego!

Umami-omasta do kanapek

Umami-omasta do kanapek

Umami-omasta do kanapek

Umami-omasta do kanapek

Umami-omasta do kanapek

Umami-omasta do kanapek

Brak komentarzy

Skomentuj