Składniki:
- tofu naturalne 1 kostka
- oliwa z oliwek do zalania
- sok z 1 cytryny
- bazylia suszona lub świeża 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sól 1 łyżeczka
- kapary (opcjonalnie) 1 łyżka
Vegan feta, czyli tofu marynowane. Do sałatki greckiej, na kanapkę, na pizzę, do pity, do tarty, do zapiekania z bakłażanem lub cukinią itd… itd…:)
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę i układam na dnie pojemnika (najlepiej większego, aby tofu zajęło jedną warstwę – zużyjemy mniej oliwy:)
- Tofu posypuję solą, bazylią i pokrojonym w kosteczkę czosnkiem. Posypuję kaparami (opcjonalnie).
- Polewam sokiem z cytryny i zalewam oliwą (tak, aby przykryła tofu).
- Wstawiam do lodówki na noc.
- Przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniku około tygodnia.
Smacznego!
Zawsze robiłam takie tofu w 2 etapach
1. Na dwa dni zanurzałam kostki w roztworze wody z cytryną
2. Potem w oliwie
Pewnie ten przepis jest dtogą na skróty😁
Testuję!