Vegan feta

  • 10 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • tofu naturalne 1 kostka
  • oliwa z oliwek do zalania
  • sok z 1 cytryny
  • bazylia suszona lub świeża 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól 1 łyżeczka
  • kapary (opcjonalnie) 1 łyżka

Vegan feta, czyli tofu marynowane. Do sałatki greckiej, na kanapkę, na pizzę, do pity, do tarty, do zapiekania z bakłażanem lub cukinią itd… itd…:)

DSC_13901

Vegan feta

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę i układam na dnie pojemnika (najlepiej większego, aby tofu zajęło jedną warstwę – zużyjemy mniej oliwy:)
  2. Tofu posypuję solą, bazylią i pokrojonym w kosteczkę czosnkiem. Posypuję kaparami (opcjonalnie).
  3. Polewam sokiem z cytryny i zalewam oliwą (tak, aby przykryła tofu).
  4. Wstawiam do lodówki na noc.
  5. Przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniku około tygodnia.

Smacznego!

DSC_13921

Vegan feta

DSC_14031

Vegan feta

DSC_14041

Vegan feta

1 Komentarz

  1. Zawsze robiłam takie tofu w 2 etapach
    1. Na dwa dni zanurzałam kostki w roztworze wody z cytryną
    2. Potem w oliwie

    Pewnie ten przepis jest dtogą na skróty😁
    Testuję!

Skomentuj