Składniki na 2 porcje:
- świeża żurawina 1 szklanka (250 ml)
- laska cynamonu 1 sztuka + do dekoracji
- świeży rozmaryn 1 gałązka + do dekoracji
- pomarańcza 1 sztuka
- ew. cukier/ksylitol/erytrol do smaku
- kostki lodu do dekoracji
Uniwersalny drink żurawinowy, który można podać na wiele sposobów. U mnie występuje w roli bezalkoholowej na zimno. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do niego wódkę, whisky lub gin. Równie pyszny jest na gorąco w wersji bezalkoholowej lub z dodatkiem rumu.
Wykonanie:
- Żurawinę zalewam w garnku dwiema szklankami wody.
- Dodaję laskę cynamonu i mały kawałek gałązki rozmarynu.
- Gotuję na małym ogniu przez około 10 minut, aż żurawina popęka.
- W razie konieczności dosładzam napój do smaku, a następnie odcedzam i schładzam.
- Do szklanek nakładam plasterki pomarańczy, kostki lodu, po gałązce rozmarynu i po lasce cynamonu.
- Zalewam napojem i podaję.
- Jeśli macie ochotę, do koktajlu możecie dodać wódkę, whisky lub gin.
- Jest też pyszny na gorąco w wersji bezalkoholowej lub z dodatkiem rumu.
Smacznego!
Brak komentarzy