Składniki na 2 porcje:
- truskawki świeże lub mrożone 1 szklanka
- cukier/ksylitol/syrop z agawy 2 łyżki
- mąka ziemniaczana lub z tapioki 1 łyżka
- mleko roślinne 1 szklanka
- kasza manna (w wersji bezglutenowej kukurydziana) 3 łyżki
- cukier waniliowy lub esencja waniliowa 1 łyżeczka lub kilka kropel
Śniadanie, deser albo podwieczorek. Dla dużych i małych. Na ciepło lub na zimno. W sezonie ze świeżych, a zimą z mrożonych truskawek – na przypomnienie lata.

Waniliowa manna w truskawkowym kisielu
Wykonanie:
- Truskawki zalewam 1/2 szklanki wody i gotuję kilka minut.
- Blenduję na mus i dosładzam do smaku.
- Mąkę ziemniaczaną mieszam z niewielką ilością zimnej wody i dodaję do gotującego się musu truskawkowego, intensywnie mieszając.
- Gotuję przez chwilę, mieszając i przelewam do miseczek.
- Zagotowuję mleko roślinne z dodatkiem cukru waniliowego lub esencji waniliowej.
- Do gotującego mleka dodaję 3 łyżki manny.
- Gotuję przez 2-3 minuty, intensywnie mieszając.
- Kaszkę wlewam do miseczek z kisielem.
Smacznego!
Pyszne i szybkie! Znowu wszystkim u mnie smakowały ☺
😉
Witam, ile wychodzi g/ml gotowego kisielu z tego przepisu?
wychodzą 2 miseczki po ok. 250 ml