Składniki:
- płatki kukurydziane 1 szklanka
- olej kokosowy 10 łyżek
- tofu naturalne 1 sztuka
- sok z 1/2 cytryny
- kurkuma szczypta
- budyń waniliowy 1 sztuka
- mleko sojowe (naturalne lub waniliowe) 1 szklanka
- cukier trzcinowy 4 łyżki
- gorzka czekolada 2 kostki
- borówki garść
Kolejny przepis na wegańskie ciasto z kremem. Tym razem delikatne, kremowe, waniliowe ciasto bez pieczenia. Na chrupiącym kokosowym spodzie z płatków kukurydzianych z dodatkiem oleju kokosowego. Na górze borówki, ale oczywiście możecie użyć innych owoców.
Wykonanie:
- Płatki kukurydziane kruszę w blenderze. Dodaję 4 łyżki oleju kokosowego i blenduję razem.
- Powstałą masą wykładam spód tortownicy i schładzam w lodówce.
- Tofu blenduję razem z sokiem z cytryny, szczyptą kurkumy i 6 łyżkami oleju kokosowego.
- Budyń waniliowy gotuję na 1 szklance mleka sojowego (na połowie porcji mleka podanej na opakowaniu) razem z cukrem.
- Gotowy budyń dodaję do masy z tofu i blenduję wszystko razem.
- Masę przekładam do tortownicy i chłodzę w lodówce kilka godzin.
- Po schłodzeniu posypuję tartą czekoladą i borówkami.
Smacznego!
Fragment wiersza J. Tuwima:
„Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie, sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie, motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku, A na deser – waniliowy budyniowiec z wietrzyka w księżycowym blasku”