Składniki na formę 22 x 22 cm:
- tofu naturalne 3 kostki po 180 g
- budyń waniliowy 2 opakowania po 40 g
- sok i skórka z jednej cytryny
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 g)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
- cukier/ksylitol/erytrol w pudrze do posypania
Błyskawiczny, delikatny waniliowy tofurnik bez spodu.
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę i przekładam do blendera.
- Dodaję puszkę mleczka kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część), ksylitol/erytrol/cukier i blenduję wszystko razem.
- Dodaję budynie w proszku. Blenduję ponownie.
- Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm) i piekę ok. 50-60 minut w 180 stopniach (aż tofurnik się zarumieni).
- Przed podaniem posypuję cukrem albo ksylitolem pudrem.
- Kroję po wystygnięciu.
- Podaję z owocami albo musem owocowym (np. tym)
Smacznego!
Brak komentarzy