Waniliowy tofurnik

  • 70 min
  • 6 składników
100%

Składniki na formę 22 x 22 cm:

  • tofu naturalne 3 kostki po 180 g
  • budyń waniliowy 2 opakowania po 40 g
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • cukier/ksylitol/erytrol w pudrze do posypania

Błyskawiczny, delikatny waniliowy tofurnik bez spodu.

DSC_8608_2

Waniliowy tofurnik

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę i przekładam do blendera.
  2. Dodaję puszkę mleczka kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część), ksylitol/erytrol/cukier i blenduję wszystko razem.
  3. Dodaję budynie w proszku. Blenduję ponownie.
  4. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm) i piekę ok. 50-60 minut w 180 stopniach (aż tofurnik się zarumieni).
  5. Przed podaniem posypuję cukrem albo ksylitolem pudrem.
  6. Kroję po wystygnięciu.
  7. Podaję z owocami albo musem owocowym (np. tym)

Smacznego!

DSC_8583_2

Waniliowy tofurnik

DSC_8597_2

Waniliowy tofurnik

DSC_8649_2

Waniliowy tofurnik

DSC_8624_2

Waniliowy tofurnik

 

Brak komentarzy

Skomentuj