Warzywa na parze

  • 30 min
  • 8 składników
96%

Składniki:

  • batat 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki
  • cukinia 1 sztuka
  • burak 1 sztuka
  • pieczarki 2 sztuki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • brukselka kilka sztuk
  • kukurydza z puszki (bez cukru) garść

Najprostsza przekąska, którą maluch może jeść samodzielnie rączkami. Idealna dla metody BLW (Bobas Lubi Wybór). Łatwa do zabrania w pojemniku na spacer.

DSC_16951

Warzywa na parze

Wykonanie:

  1. Warzywa obieram, myję i kroję w podłużne paski lub tak, żeby łatwo można było je chwycić.
  2. Gotuję na parze tak długo, aż będą miękkie,ale nie rozgotowane (u mnie 20 minut). Cukinię i bataty umieszczam na górnym piętrze, bo wymagają krótszego czasu gotowania.

Smacznego!

DSC_17001

Warzywa na parze

1 Komentarz

  1. „Warzywa” Julian Tuwim
    „Położyła kucharka na stole:
    kartofle, buraki, marchewkę, fasolę,
    kapustę, pietruszkę, selery i groch. Och!
    Zaczęły się kłótnie, Kłócą się okrutnie:
    Kto z nich większy, A kto mniejszy,
    Kto ładniejszy, Kto zgrabniejszy……..Ach!
    Nakrzyczały się, że strach!
    Wzięła kucharka – Nożem ciach! Pokrajała, posiekała……”
    No i Synusiowi wszystko dała. Ech

Skomentuj