Składniki:
- cebula 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- marchew 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- groszek (u mnie mrożony) 400 g
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- cytryna 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- garam masala (lub inna mieszanka) 1 łyżka
- curry w proszku 1 łyżka
- imbir 1 łyżeczka
- liście kaffiru (ew. laurowe) 3 sztuki
- ew. natka pietruszki lub kolendry do posypania
- ryż do podania
- olej do podsmażenia
Proste, pomidorowe curry warzywne z dodatkiem tofu i mleka kokosowego.
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaję pokrojone warzywa, mrożony groszek i podlewam niewielką ilością wody.
- Dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (u mnie około 30 minut).
- Dodaję pokrojone w kostkę tofu, koncentrat pomidorowy, puszkę mleka kokosowego, sok z cytryny i rozgniecione ząbki czosnku.
- Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
- Podaję z ryżem i natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego!
Brak komentarzy