Składniki:
- brokuł 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- pieczarki kilka sztuk
- mała cukinia 1 sztuka
- marchew 2 sztuki
- olej (u mnie rzepakowy lub kokosowy) do podsmażenia
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- masło orzechowe 4 łyżki
- sos sojowy 4 łyżki
- limonka lub cytryna 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- słodka papryka 1 łyżeczka
- ostra papryka do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- azjatycki makaron lub ryż do podania
Warzywa stir-fry i sos satay… jedno z moich ulubionych połączeń. W dodatku to bardzo szybkie i proste danie;)
Wykonanie:
- Do garnuszka wlewam mleko kokosowe.
- Dodaję masło orzechowe, sos sojowy, rozgniecione ząbki czosnku, słodką i ostrą paprykę i sok z cytryny.
- Podgrzewam, mieszając, aż masło orzechowe się rozpuści.
- Brokuła dzielę na małe różyczki, a warzywa kroję w kostkę.
- W woku lub na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewam olej i wrzucam warzywa.
- Podsmażam przez kilka minut, mieszając, następnie zalewam sosem.
- Duszę pod przykryciem jeszcze kilka minut (ja lubię, kiedy warzywa są al’dente).
- Podaję z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
same pyszności 🙂
🙂
szybko i pysznie!
dzięki! <3
:)))