Składniki:
- brokuł 1 sztuka
- włoszczyzna 1 pęczek
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- imbir niewielki kawałek
- papryczka chilli 1/2
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- sos sojowy jasny do smaku
- olej (najlepiej kokosowy lub ryżowy) do podsmażenia
- asafetyda 1 łyżeczka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy/ryżowy lub sok z cytryny 3 łyżki
- ew. suszona trawa cytrynowa 1 łyżeczka
- ew. suszony galangal 1 łyżeczka
- świeża kolendra/natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
- kiełki do podania
- azjatycki makaron do podania
Stir-fry to najzdrowsza technika smażenia (krótko, w wysokiej temperaturze). Warzywa są chrupiące i zachowują intensywny kolor. W dodatku to sposób na obiad w kilka minut. U mnie stir-fry z brokułem, włoszczyzną i tofu.
Wykonanie:
- W woku rozgrzewam niewielką ilość oleju.
- Dodaję drobno pokrojony lub utarty korzeń imbiru, pokrojony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli i przyprawy.
- Po chwili dodaję pokrojoną w piórka cebulę i pora. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję brokuła podzielonego na drobne różyczki, pokrojoną w maski włoszczyznę i pokrojone w kostkę tofu. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję sos sojowy i pół szklanki wody. Duszę przez chwilę.
- Na koniec dodaję ocet jabłkowy/ryżowy lub sok z cytryny. Jeszcze chwilę duszę, mieszając.
- Podaję z azjatyckim makaronem (u mnie somen).
- Na talerzu posypuję kiełkami, szczypiorkiem, natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Smacznego!

Warzywne stir-fry z tofu
wygląda apetycznie 🙂