Składniki:
- kalafior 1 mała główka
- brokuł 1 mała główka
- papryka czerwona 1 sztuka
- bataty 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- oliwki zielone 1/2 szklanki
- rodzynki (u mnie koryntki) 1 duża garść
- kuskus razowy 1 szklanka
- kumin mielony 1 łyżka
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- kurkuma 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- cynamon 1/2 łyżeczki
- kolendra mielona 1/2 łyżeczki
- liście laurowe 3 sztuki
- sól do smaku
- oliwa z oliwek kilka łyżek
Tadżin – smak Maroka, tym razem z brokułem, kalafiorem, batatem i papryką. Obowiązkowo z rodzynkami i zielonymi oliwkami. Do tego herbata marokańska i mamy zestaw idealny;)
Wykonanie:
- Kalafiora i brokuła dzielę na różyczki, batata, paprykę i cebulę kroję w większą kostkę.
- Warzywa wkładam do żeliwnego naczynia, dodaję pokrojone ząbki czosnku, oliwki, rodzynki i przyprawy.
- Warzywa podlewam wodą (około 1 filiżanki) i polewam oliwą.
- Duszę pod przykryciem do miękkości (u mnie około 40 minut), mieszając kilka razy w trakcie gotowania.
- Kilka minut przed końcem duszenia kuskus wsypuję do miski, posypuję solą, kurkumą i mielonym kuminem, zalewam wrzątkiem (1:1), przykrywam i odstawiam na kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy