Składniki:
- wędzone tofu 2 kostki (po 180 g)
- cebula 2 sztuki
- olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
- przyprawa Pięć smaków ok. 1 łyżka
- ciemny sos sojowy do smaku (u mnie ok 3 łyżki)
- chilli do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- pietruszka/kolendra/szczypiorek do posypania
- ew. sok z cytryny do polania
- ryż (u mnie brązowy) do podania
Proste, szybkie i bardzo aromatyczne tofu. Idealne z ryżem albo azjatyckim makaronem.
Wykonanie:
- Cebulę kroję w piórka i podsmażam.
- Gdy się zarumieni, dodaję pokrojone w kostkę tofu, sos sojowy, przyprawy, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem przez kilka minut.
- Podaję z ryżem lub azjatyckim makaronem, posypane zieleniną i polane sokiem z cytryny.
Smacznego!
Czy z tofu naturalnym bedzie dobre ?
Pewnie, możesz po prosty bardziej przyprawić, albo dodać wędzoną paprykę, jeśli masz:)
Czy to powinno byc takie mega ostre? 😱
hm dla mnie nie..pewnie to zależy od rodaju, ostrości, świeżości użytych przypraw…