Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- groch łuskany połówki 1 szklanka (250 ml)
- suszone grzyby duża garść
- pokrojony jarmuż 2 garście
- ziemniaki 5 sztuk
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sos sojowy do smaku
- kurkuma 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Zupa grochowa to niezwykle pożywna i zdrowa zupa. A jeśli dodamy do niej jeszcze grzyby i jarmuż – prawdziwe super foods, które nie tylko świetnie się komponują smakowo, ale też są pełne wartości odżywczych, to otrzymamy prawdziwą bombę zdrowia:)
Wykonanie:
- Groch zalewam na noc wodą.
- W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojonego pora.
- Dodaję pokrojoną włoszczyznę i podsmażam przez chwile, mieszając.
- Odlewam wodę z grochu i dodaję groch do garnka.
- Zalewam wodą (u mnie około 2 litrów).
- Dodaję grzyby, przyprawy i gotuję około 40 minut (aż groch będzie miękki).
- Na 15 minut przed końcem gotowania dodaję jarmuż i pokrojone ziemniaki.
- Doprawiam pieprzem i solą lub sosem sojowym do smaku.
Smacznego!
Jak z grzybami to nie dla niemowląt. Dzieci grzybów lesnich nie powinny jeść przed 12 rż
Prawda! Już odznaczam kategorię. Dzięki za czujność;)