Składniki na 2 porcje:
- mąka z ciecierzycy 1 szklanka (250 ml)
- woda ok. 2 szklanki (po 250 ml)
- czarna sól kala namak ok. 1 łyżeczki
- kurkuma ok. 1/2 łyżeczki
- pieprz do smaku
- cebula 1 sztuka
- olej do smażenia
- ew. warzywa i oliwki do podania
- ew. szczypiorek do posypania
Prosta jajecznica bez jajek, na bazie mąki z ciecierzycy. Poniżej przepis podstawowy, który możecie wzbogacić o ulubione dodatki, np. podsmażone pieczarki, świeży szpinak albo suszone pomidory.
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy, dodaję kurkumę, dolewam wodę i mieszam dokładnie trzepaczką (możecie użyć miksera). Masę odstawiam na 10 minut.
- Na patelni na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Wlewam masę z mąki z cieciorki i podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
- Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam patelnię i zostawiam na kilka minut. Następnie mieszam ponownie (tak długo, aż mąka wchłonie wodę).
- Wyłączam palnik, dodaję sól kala namak, pieprz i mieszam.
- Podaję z pieczywem, świeżymi warzywami, szczypiorkiem.
Smacznego!
Właśnie skończyłam i muszę przyznać, że jest przepyszna! Do jajecznicy dodałam trochę więcej czarnej soli i usmażyłam ją z połowy składników. Wyszła mi idealna ilość dla jednej osoby. Dzięki za przepis!
Smacznego!:)
Przepyszna, w życiu bym nie wpadła na taki pomysł. Dodałam trochę więcej czarnej soli, a ponadto pieczarki i czerwona paprykę. Palce lizać :))
Smacznego:)
Zrobiłem. Niedobre. Silnie czuć mąkę w smaku. Wszystko poszło do śmieci, żona wygoniła mnie z domu. Nie polecam.
bardzo mi przykro:(((