Wegańska nutella dla leniwych

  • 5 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • masło orzechowe (najlepiej z orzechów laskowych) 5 czubatych łyżek
  • mleko roślinne ok. 150 ml

Nutella w wegańskiej wersji dla leniuchów. Tylko trzy składniki i chwila mieszania. Do kanapek, naleśników, gofrów (np. tych) i do wyjadania łyżeczką. Jeżeli chcecie, żeby jak najbardziej przypominała tę prawdziwą, użyjcie masła z orzechów laskowych, ale z takim zwykłym z fistaszków też jest pyszna:). Najzdrowsza z czekolady min. 70% kakao i z masła orzechowego bez dodatków.

DSC_5270_2

Wegańska nutella dla leniwych

Wykonanie:

  1. Czekoladę łamię na kawałki i wrzucam do małego garnka.
  2. Dodaję mleko roślinne i podgrzewam na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  3. Dodaję masło orzechowe i mieszam.
  4. Przekładam do słoiczka.
  5. Po ostygnięciu przechowuję w lodówce.
  6. Smaruję nią gofry, np. te lub te i posypuję owocami sezonowymi.

Smacznego!

DSC_5248_2

Wegańska nutella dla leniwych

DSC_5213_2

Wegańska nutella dla leniwych

DSC_5231_2

Wegańska nutella dla leniwych

3 komentarze

Skomentuj