Składniki:
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- masło orzechowe (najlepiej z orzechów laskowych) 5 czubatych łyżek
- mleko roślinne ok. 150 ml
Nutella w wegańskiej wersji dla leniuchów. Tylko trzy składniki i chwila mieszania. Do kanapek, naleśników, gofrów (np. tych) i do wyjadania łyżeczką. Jeżeli chcecie, żeby jak najbardziej przypominała tę prawdziwą, użyjcie masła z orzechów laskowych, ale z takim zwykłym z fistaszków też jest pyszna:). Najzdrowsza z czekolady min. 70% kakao i z masła orzechowego bez dodatków.
Wykonanie:
- Czekoladę łamię na kawałki i wrzucam do małego garnka.
- Dodaję mleko roślinne i podgrzewam na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Dodaję masło orzechowe i mieszam.
- Przekładam do słoiczka.
- Po ostygnięciu przechowuję w lodówce.
- Smaruję nią gofry, np. te lub te i posypuję owocami sezonowymi.
Smacznego!
Ale to musi być pyszne!
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com
Jest pyszne! Potwierdzam, właśnie się zajadam 🙂
🙂