Wegańska pascha KETO

  • 15 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • śmietanka sojowa 1 filiżanka (200 ml)
  • agar 3 łyżeczki
  • sok z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • wanilia w paście lub ekstrakcie do smaku
  • erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek)
  • migdały bez skórki 1/3 szklanki
  • orzechy włoskie 1/3 szklanki
  • orzechy laskowe bez skórki 1/3 szklanki
  • gorzka czekolada (min. 80% kakao) 1 pasek
  • ew. liofilizowane maliny/jagody/truskawki garść
  • ew. płatki migdałowe do dekoracji

Roślinna pascha wielkanocna w wersji niskowęglowodanowej na bazie tofu, mleczka kokosowego i śmietanki sojowej. Pełna chrupiących orzechów i pachnąca skórką pomarańczową;)

Wegańska pascha KETO

Wegańska pascha KETO

Wykonanie:

  1. Migdały i orzechy kroję na mniejsze kawałki (na pół lub więcej części).
  2. Czekoladę siekam na kawałki.
  3. Tofu kroję w kosteczkę i przekładam do blendera (ja używam tego).
  4. Dodaję całe mleczko kokosowe, śmietankę sojową, sok z cytryny, wanilię, erytrol, skórkę starta z dokładnie umytej pomarańczy (tylko pomarańczową część) i agar.
  5. Blenduję na gładką masę.
  6. Masę przelewam do garnka, zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając.
  7. Zdejmuję z palnika i dodaję pokrojone orzechy, ewentualnie owoce liofilizowane i mieszam.
  8. Na koniec dodaję czekoladę i mieszam krótko (niezbyt długo, żeby się za bardzo nie rozpuściła).
  9. Masę przekładam do wysmarowanej olejem miski lub tortownicy.
  10. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  11. Paschę podważam delikatnie nożem i wykładam na talerz.
  12. Posypuję bakaliami.
  13. Porcje nakładam łyżką lub kroję nożem.
  14. Spróbujcie też wegańskiej paschy z kaszy jaglanej😉

Smacznego!

Wegańska pascha KETO

Wegańska pascha KETO

Wegańska pascha KETO

Wegańska pascha KETO

 

Wegańska pascha KETO

Wegańska pascha KETO

Brak komentarzy

Skomentuj