Składniki:
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- śmietanka sojowa 1 filiżanka (200 ml)
- agar 3 łyżeczki
- sok z jednej cytryny
- skórka starta z jednej pomarańczy
- wanilia w paście lub ekstrakcie do smaku
- erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek)
- migdały bez skórki 1/3 szklanki
- orzechy włoskie 1/3 szklanki
- orzechy laskowe bez skórki 1/3 szklanki
- gorzka czekolada (min. 80% kakao) 1 pasek
- ew. liofilizowane maliny/jagody/truskawki garść
- ew. płatki migdałowe do dekoracji
Roślinna pascha wielkanocna w wersji niskowęglowodanowej na bazie tofu, mleczka kokosowego i śmietanki sojowej. Pełna chrupiących orzechów i pachnąca skórką pomarańczową;)

Wegańska pascha KETO
Wykonanie:
- Migdały i orzechy kroję na mniejsze kawałki (na pół lub więcej części).
- Czekoladę siekam na kawałki.
- Tofu kroję w kosteczkę i przekładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję całe mleczko kokosowe, śmietankę sojową, sok z cytryny, wanilię, erytrol, skórkę starta z dokładnie umytej pomarańczy (tylko pomarańczową część) i agar.
- Blenduję na gładką masę.
- Masę przelewam do garnka, zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając.
- Zdejmuję z palnika i dodaję pokrojone orzechy, ewentualnie owoce liofilizowane i mieszam.
- Na koniec dodaję czekoladę i mieszam krótko (niezbyt długo, żeby się za bardzo nie rozpuściła).
- Masę przekładam do wysmarowanej olejem miski lub tortownicy.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Paschę podważam delikatnie nożem i wykładam na talerz.
- Posypuję bakaliami.
- Porcje nakładam łyżką lub kroję nożem.
- Spróbujcie też wegańskiej paschy z kaszy jaglanej😉
Smacznego!

Wegańska pascha KETO

Wegańska pascha KETO

Wegańska pascha KETO
Brak komentarzy