Wegańska pasta „makrelowa”

  • 10 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • tofu wędzone 2 kostki (po 180 g)
  • suszone pomidory z jednego słoiczka (ok. 285 g)
  • oliwki zielone garść
  • sos sojowy 3 łyżki
  • czosnek suszony 1 łyżeczka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ew. olej z pomidorów lub woda do blendowania
  • ew. mała cebula 1 sztuka
  • ew. szczypiorek do posypania

To w zasadzie hit internetu sprzed kilku lat. Naprawdę przypomina kanapkową pastę makrelową;) Ja robię ją regularnie. Poniżej moja wersja.

DSC_0348_2

Wegańska pasta „makrelowa”

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę.
  2. Dodaję oliwki, pokrojone suszone pomidory, przyprawy i sos sojowy.
  3. Blenduje razem. Do uzyskania idealnej konsystencji w czasie blendowania dolewam oleju z suszonych pomidorów lub wody.
  4. Do pasty dodaję drobno pokrojoną cebulkę lub posypuję szczypiorkiem.

Smacznego!

DSC_0353_2

Wegańska pasta „makrelowa”

DSC_0351_2

Wegańska pasta „makrelowa”

DSC_0349_2

Wegańska pasta „makrelowa”

Brak komentarzy

Skomentuj