Składniki:
- olej kokosowy 4 łyżki
- kakao 5 łyżek
- cukier/ksylitol/erytrol 6 łyżek
- mleko roślinne 3 łyżki
Domowa polewa czekoladowa do ciast, babeczek, lodów i deserów. Pasuje też do gofrów i naleśników. Bardzo prosta do zrobienia. Jeśli unikacie cukru, do jej przygotowania możecie użyć ksylitolu lub erytrolu.

Wegańska polewa czekoladowa
Wykonanie:
- W garnuszku na małym ogniu roztapiam 4 łyżki oleju kokosowego.
- Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą i polewa zgęstnieje. Nie zagotowuję.
- Jeśli chcecie, żeby polewa miała rzadszą konsystencję, dodajcie odrobinę mleka roślinnego.
- Gorącą polewą polewam ciasto lub deser.
Smacznego!

Wegańska polewa czekoladowa

Wegańska polewa czekoladowa
Bardzo długo u mnie trwa rozpuszczanie i mieszanie. Może cukier puder by skrócił ten proces?
tak, z pudrem będzie szybciej
Czym mogłabym zastąpić tutaj olej kokosowy? Czy może być masło klarowane albo zwykły olej rzepakowy/słonecznikowy?
z innym olejem będzie rzadsza, więc trzeba by pokombinować z proporcjami;)