Wegańska sałatka Caprese

  • 10 min
  • 7 składników

Składniki na duży talerz:

  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • pomidory 4 średnie sztuki
  • świeża bazylia kilka listków
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • sól, pieprz do posypania
  • woda z ogórków kiszonych lub zielonych oliwek ok. 1 szklanka (250 ml)
  • ew. glazura balsamiczna do dekoracji

Popularna sałatka w kolorze włoskiej flagi w roślinnej wersji. Na śniadanie, na imprezę, na wynos lub jako lekka przekąska.

Wykonanie:

  1. Tofu kroje w plastry i przekładam do pojemniczka lub miski.
  2. Zalewam wodą od zielonych oliwek lub kiszonych ogórków, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.
  3. Na talerzu na zmianę układam plasterki pomidorów i odsączone plastry tofu.
  4. Dekoruję liśćmi bazylii, polewam oliwą, glazurą balsamiczną, posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Wegańska sałatka Caprese

Wegańska sałatka Caprese