Składniki na duży talerz:
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- pomidory 4 średnie sztuki
- świeża bazylia kilka listków
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- sól, pieprz do posypania
- woda z ogórków kiszonych lub zielonych oliwek ok. 1 szklanka (250 ml)
- ew. glazura balsamiczna do dekoracji
Popularna sałatka w kolorze włoskiej flagi w roślinnej wersji. Na śniadanie, na imprezę, na wynos lub jako lekka przekąska.
Wykonanie:
- Tofu kroje w plastry i przekładam do pojemniczka lub miski.
- Zalewam wodą od zielonych oliwek lub kiszonych ogórków, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.
- Na talerzu na zmianę układam plasterki pomidorów i odsączone plastry tofu.
- Dekoruję liśćmi bazylii, polewam oliwą, glazurą balsamiczną, posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!

Wegańska sałatka Caprese
Brak komentarzy