Wegańska sałatka gyros z makaronem

  • 15 min
  • 12 składników
89%

Składniki:

  • krajanka sojowa (lub kotlety) 1 opakowanie (100 g)
  • makaron drobny pół paczki (250 g)
  • ogórek 1 sztuka
  • pomidor 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • kukurydza 1 puszka (400 g)
  • papryka konserwowa 1 słoik (650 g)
  • kapusta pekińska 1/2 małej główki
  • majonez sojowy 1 szklanka (250 ml)
  • olej do podsmażenia
  • przyprawa do gyrosa ok. 1/2 opakowania
  • sól, pieprz do smaku

Słynna sałatka na imprezę, ale w wegańskiej i bardziej treściwej wersji:)

DSC_9157_2

Wegańska sałatka gyros z makaronem

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Krajankę sojową zalewam wodą, gotuję przez kilka minut i zostawiam pod przykryciem, żeby zmiękła (możecie też użyć kotletów sojowych i pokroić je po ugotowaniu).
  3. Odsączam i podsmażam na oleju z przyprawą do gyrosa.
  4. Majonez przygotowuję według tego przepisu (możecie też zrobić taki majonez w wersji light).
  5. Kroję warzywa i paprykę konserwową, kukurydzę przepłukuję i odsączam.
  6. W dużej misce warstwami układam składniki (kolejność dowolna;) i przekładam warstwami majonezu.
  7. Na górze układam pokrojoną kapustę pekińską i przykrywam majonezem (trochę składników możecie zostawić na górę dla ozdoby).

Smacznego!

DSC_9154_2

Wegańska sałatka gyros z makaronem

DSC_9179_2

Wegańska sałatka gyros z makaronem

DSC_9167_2

Wegańska sałatka gyros z makaronem

2 komentarze

  1. czy ta miska to wyszedl by z tego obiad dla 2 osob (doroslych)?Czy moze to jeszcze wieksza porcja, nie chce zrobic za duzo by nie zmarnowac 🙂

Skomentuj