Składniki:
- krajanka sojowa (lub kotlety) 1 opakowanie (100 g)
- makaron drobny pół paczki (250 g)
- ogórek 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- kukurydza 1 puszka (400 g)
- papryka konserwowa 1 słoik (650 g)
- kapusta pekińska 1/2 małej główki
- majonez sojowy 1 szklanka (250 ml)
- olej do podsmażenia
- przyprawa do gyrosa ok. 1/2 opakowania
- sól, pieprz do smaku
Słynna sałatka na imprezę, ale w wegańskiej i bardziej treściwej wersji:)
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiam do ostygnięcia.
- Krajankę sojową zalewam wodą, gotuję przez kilka minut i zostawiam pod przykryciem, żeby zmiękła (możecie też użyć kotletów sojowych i pokroić je po ugotowaniu).
- Odsączam i podsmażam na oleju z przyprawą do gyrosa.
- Majonez przygotowuję według tego przepisu (możecie też zrobić taki majonez w wersji light).
- Kroję warzywa i paprykę konserwową, kukurydzę przepłukuję i odsączam.
- W dużej misce warstwami układam składniki (kolejność dowolna;) i przekładam warstwami majonezu.
- Na górze układam pokrojoną kapustę pekińską i przykrywam majonezem (trochę składników możecie zostawić na górę dla ozdoby).
Smacznego!
czy ta miska to wyszedl by z tego obiad dla 2 osob (doroslych)?Czy moze to jeszcze wieksza porcja, nie chce zrobic za duzo by nie zmarnowac 🙂
myślę, że to 4 duże porcje:)