Wegańska zapiekanka pasterska

  • 50 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • zielona soczewica (surowa) 1 szklanka (250 ml)
  • ziemniaki 6 średnich sztuk
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • płatki drożdżowe 3 czubate łyżki
  • tymianek suszony 1 łyżeczka
  • słodka wędzona papryka 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • sos sojowy kilka łyżek
  • oliwa z oliwek kilka łyżek
  • naturalne mleko roślinne kilka łyżek
  • sól, pieprz do smaku

Zapraszam Was na pyszną, wegańską wersję shepherd’s pie, czyli zapiekanki pasterskiej. Przepis na nią powstał we współpracy z medmesklep, gdzie kupiłam takie sekretne składniki do tego przepisu jak ekologiczna zielona soczewica, nieaktywne płatki drożdżowe i wędzona słodka papryka. Jeśli lubicie domowe zapiekanki pełne różnych smakowitości, to myślę, że ta wam zasmakuje.

Wegańska zapiekanka pasterska

Wegańska zapiekanka pasterska

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalewam wodą i namaczam na noc, a następnie gotuję do miękkości w osolonej wodzie (ważne, żeby jej nie rozgotować).
  2. Ziemniaki gotuję do miękkości (najlepiej na parze lub w mundurkach, wtedy są najzdrowsze;)
  3. Włoszczyznę myję i kroję w kosteczkę.
  4. W dużym garnku na oliwie podsmażam pora.
  5. Gdy por się zarumieni, dodaję resztę włoszczyzny i smażę przez chwilę, a następnie podlewam sosem sojowym i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną w razie konieczności podlewając odrobiną wody.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, dodaję rozgniecione ząbki czosnku, tymianek, wędzoną paprykę, koncentrat pomidorowy, ugotowaną soczewicę, mieszam i gotuję razem przez chwilę, mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.
  7. Tak przygotowany farsz przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
  8. Ziemniaki rozgniatam na puree. Dodaję płatki drożdżowe, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mleko roślinne dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  9. Puree nakładam na farsz i smaruję odrobiną oliwy z oliwek.
  10. Zapiekankę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekę przez około 30 minut – aż puree się zarumieni (na koniec możecie włączyć na chwilę górną grzałkę, żeby ziemniaki zarumieniły się na złoto).
  11. Jeśli nie zjecie całej zapiekanki, wstawcie ją na noc do lodówki, a następnego dnia odgrzejcie w piekarniku;)
  12. Na koniec mam dla Was niespodziankę od medmesklep: 5% rabatu na cały asortyment z wyłączeniem kategorii: Oczyszczacze powietrza, Żywienie niemowląt i dzieci, Chusteczki dla niemowląt, Pieluszki dla dzieci, Kawa, Herbaty i zioła. Rabat jest ważny do 30.09.2022. Kod:  VEGANBANDA5

Smacznego:)

Wegańska zapiekanka pasterska

Wegańska zapiekanka pasterska

Wegańska zapiekanka pasterska

Wegańska zapiekanka pasterska

 

Wegańska zapiekanka pasterska

Wegańska zapiekanka pasterska

Wegańska zapiekanka pasterska

Wegańska zapiekanka pasterska

 

Brak komentarzy

Skomentuj