Składniki:
- brokuł 1 sztuka
- kalafior 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka (ja dodałam garść mrożonej)
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- por (biała część) 1 sztuka
- mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
- płatki drożdżowe 6 łyżek
- czosnek 2 ząbki
- olej/oliwa do podsmażenia
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sól do smaku
- biały pieprz pół łyżeczki
Pożywna, kremowa zupa o serowym smaku;)
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam pokrojoną białą część pora.
- Dodaję podzielonego na różyczki kalafiora i brokuła, pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
- Zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Do blendera przekładam kilka różyczek ugotowanego kalafiora i brokuła (z zupy), dodaję szklankę mleka sojowego, płatki drożdżowe, czosnek, mąkę ziemniaczaną, sól i biały pieprz.
- Blenduję, a następnie wlewam do gotującej się zupy.
- Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
- W razie konieczności dodaję sól do smaku.
- Podaję z makaronem.
Smacznego!
Zupa jest pyszna! Zrobiłam z rozpędu, na zasadzie „zobaczymy co wyjdzie, muszę coś ugotować”. Zjadłam jeden talerz, bez makaronu, a potem zaraz nalałam drugi (makaron już się dogotował). Obydwie wersje wymiatają. Zapomniałam dodać pietruszki i dałam mniej płatków drożdżowych, bo nie przepadam za ich zbyt intensywnym smakiem, ale i tak mega <3 Por robi robotę 😈
super super:) Smacznego!
Zupa serowa ,szakszuka ,wegański serniko-makowiec,to wszystko mój syn określa słowem „Petarda”.Dzięki Pani przepisom przygotowanie i jedzenie jest przyjemnością.
DZIĘKUJEMY.
och, wspaniale:) Dziękuję bardzo i smacznego:)