Wegański Butter Chicken

  • 35 min
  • 18 składników
100%

Składniki:

  • kotlety sojowe 1 opakowanie (100 g)
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • świeży imbir 4 plasterki
  • pomidor 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • kolendra w ziarnach 1 łyżka
  • jogurt naturalny roślinny 1 sztuka
  • olej kokosowy do podsmażenia
  • garam masala 2 łyżki
  • tandoori masala 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • natka pietruszki do posypania
  • ryż (u mnie brązowy) do podania
  • cytryna do podania
  • orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)

Wegański Butter Chicken, czyli indyjskie curry, które nie widziało na oczy ani masła ani kurczaka;)

DSC_9883_2

Wegański Butter Chicken

Wykonanie:

  1. Kotlety sojowe zalewam wrzątkiem. Przykrywam i odstawiam na kilka minut.
  2. Na suchej patelni prażę orzechy nerkowca, aż się zarumienią.
  3. W garnku na oleju kokosowym podsmażam cebulę.
  4. Dodaję wyciśnięty czosnek, drobno pokrojony imbir i utarte w moździerzu nasiona kolendry. Podsmażam.
  5. Dodaję pokrojonego drobno pomidora, przyprawy i nerkowce. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  6. Namoczone kotlety sojowe kroję w paski i dodaję do garnka, razem z 1/2 szklanki wody. Gotuję przez chwilę.
  7. Dodaję koncentrat pomidorowy i jogurt roślinny. Mieszam dokładnie i duszę przez chwilę.
  8. Podaję z ryżem. Na talerzu posypuję natką pietruszki i polewam sokiem z cytryny.

Smacznego!

DSC_9871_2

Wegański Butter Chicken

DSC_9886_2

Wegański Butter Chicken

DSC_9882_2

Wegański Butter Chicken

1 Komentarz

  1. To musi być pyszne! Tradycyjna wersja z mięsem zawsze mi smakowało, więc ta pewnie jeszcze bardziej :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Skomentuj