Wegański chłodnik litewski

  • 35 min
  • 10 składników
92%

Składniki:

  • botwinka 1 pęczek
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • średni ogórek 1 sztuka
  • koperek 1/2 pęczka
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • ocet winny lub jabłkowy 1-2 łyżki
  • jogurt naturalny sojowy 1 szklanka (250 ml)
  • mleko sojowe naturalne 1 szklanka
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Najpopularniejszy chłodnik, czyli chłodnik z botwinki w wegańskiej wersji. Lekki, orzeźwiający, idealny na upały.

DSC_1962_2

Wegański chłodnik litewski

Wykonanie:

  1. Umyte i obrane buraczki oraz liście botwinki kroje drobno, zalewam wodą (tylko tyle, by je przykryła) i gotuję do miękkości (ok. 20 minut).
  2. Pod koniec gotowania wlewam szklankę niesłodzonego mleka roślinnego (u mnie sojowe).
  3. Po ostygnięciu dodaję drobno pokrojone rzodkiewki, ogórka, szczypiorek i koperek.
  4. Dodaję jogurt naturalny, ocet winny lub jabłkowy i przyprawy. Mieszam dokładnie.
  5. Jeśli chłodnik jest za mało kwaśny dodaję więcej octu.
  6. Schładzam w lodówce.
  7. Chłodnik możecie podać z birmańskim tofu (przepis tutaj), pokrojonym w kostkę i przyprawionym czarna solą kala namak.

Smacznego!

DSC_1965_2

Wegański chłodnik litewski

DSC_1945_2

Wegański chłodnik litewski

DSC_1977_2

Wegański chłodnik litewski

7 komentarzy

  1. Ja jeszcze nie gotowałam w tym roku, ale u nas te pęczki botwinki takie mizerne 🙁 🙁 🙁

  2. Pingback: Wegański chłodnik litewski. - Infozdrowie

Skomentuj