Składniki:
- botwinka 1 pęczek
- ogórki gruntowe 3 niewielkie sztuki
- rzodkiewka 1 pęczek
- koperek 1 mały pęczek
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- sok z jednej cytryny
- sól (najlepiej kala namak) do smaku
- pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub olej 1 łyżeczka
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 filiżanka (250 ml)
Chłodnik z botwinki z dodatkiem tofu i czarnej soli kala namak. Idealna zupa na lato.
Wykonanie:
- Botwinkę dokładnie myję, małe buraczki obieram. Kroję drobno buraczki, łodyżki i liście.
- Umieszczam w garnku i zalewam wodą (tyle, żeby przykryła botwinkę).
- Gotuję, aż buraczki będą miękkie (około 15 minut), a następnie studzę.
- Dodaję pokrojone w kosteczkę rzodkiewki, ogórki i tofu, poszatkowany koperek, dolewam mleko sojowe i sok z cytryny.
- Doprawiam solą (jeśli użyjecie kala namak, chłodnik będzie miał jajeczny posmak) oraz pieprzem. Dodaję łyżeczkę oliwy.
- Schładzam w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy