Składniki:
- granulat z tapioki 1 filiżanka
- pokruszone glony (u mnie nori) 4 łyżki
- ciemny sos sojowy 3 łyżki
Jak zrobić wegański kawior? Z tapioki, glonów i sosu sojowego. Tylko trzy składniki są potrzebne do stworzenia bajeranckiej i wykwintnej przystawki na wege przyjęcie. Do naleśników, blinów, bagietki i … szampana;)
Wykonanie:
- Tapiokę zalewam wodą, żeby napęczniała.
- Wlewam do garnka, dodaję szklankę wody i zagotowuję.
- Glony mielę w młynku do kawy na proszek, dodaję do tapioki.
- Dodaję ciemny sos sojowy.
- Wszystko razem zagotowuję i gotuję na małym ogniu, tak długo aż wszystkie kulki będą przezroczyste (u mnie ok. 30 minut) W międzyczasie mieszam, bo tapioka przywiera do dna.
- Masa nie może być zbyt gęsta, bo po ostudzeniu jeszcze znacznie zgęstnieje. Jeśli jest potrzeba, w trakcie gotowania dolewam wody.
- Kawior schładzam w lodówce. Podaję do cienko pokrojonego pieczywa, naleśników, blinów. Obowiązkowo z pokrojoną w ćwiartki cytryną. Polecam z wegańskim masłem (przepis tutaj).
Smacznego!
Brak komentarzy