Składniki:
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml)
- kakao 3 łyżki
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 2 filiżanki (po 200 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- ew. cukier/ksylitol/erytrol do smaku
- sezonowe owoce (u mnie porzeczki) do ozdoby
- galaretka roślinna (u mnie wiśniowa) 1 opakowanie
Czekoladowy, kremowy wegański sernik na bazie kaszy jaglanej. Na spodzie z daktyli i wiórków kokosowych. Najlepszy z ulubionymi owocami.
Wykonanie:
- Daktyle gotuję na parze przez kilka minut.
- Przekładam do malaksera, dodaję wiórki, kakao i blenduję na plastyczną masę.
- Masą wykładam tortownicę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 20 cm).
- Kaszę dokładnie przepłukuję wodą. Zalewam dwiema filiżankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza wchłonie płyn. Dodaję puszkę mleka kokosowego i gotuję dalej, aż kasza wchłonie płyn i będzie bardzo miękka.
- Dodaję połamaną na kostki czekoladę i mieszam, aż czekolada się rozpuści. Możecie osłodzić masę do smaku.
- Blenduję i wykładam na spód.
- Galaretkę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (możecie dodać trochę mniej wody) i wylewam na ciasto.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Ozdabiam owocami.
Smacznego!
Niestety nie mam naczynia do gotowania na parze,czy wystarczy daktyle sparzyc wrzatkiem przez jakis czas?
tak:)
A gdzie można kupić galaretkę roślinną? Byłabym mocno zainteresowana 😉
W eko sklepach, na eko półkach w marketach… Delecta też ma serię galaretek roślinnych, można znaleźć w większych marketach:)
Dziekuje za pomoc…napewno zrobie jutro 😉
Pyszny:) właśnie kończę zajadać…
Smacznego!:)
wega galaretka jest w auchanie