Składniki:
- młody chlebowiec (young jackfruit) w słonej zalewie 1 puszka (560 ml)
- przyprawa do gyrosa do smaku (u mnie 2 łyżki)
- olej do podsmażenia
W końcu spróbowałam słynnego młodego chlebowca, o którym od dawna piszą zachodnie internety. Dla mnie bomba! Zasmakuje tym, którzy tęsknią za mięsem i spodoba się tym, którzy lubią nabierać rodzinę i znajomych, że przygotowali mięsne danie;) Poniżej prosty przepis na szybko, bez marynowania i czekania;)
Wykonanie:
- Owoce odsączam z zalewy i rozrywam palcami.
- Smażę na oleju przez kilka minut, mieszając (aż się zarumienią).
- Dodaję przyprawę i smażę jeszcze chwilę, mieszając.
- Podaję w bułce, picie lub wrapie z warzywami albo z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
A gdzie można dostać ten chlebowiec ?
W sklepach z żywnością azjatycka, a czasem w takich ze zdrową żywnością. No i w internetach:)