Składniki:
- tofu naturalne 2 kostki po 180 g
- jogurt naturalny sojowy duże opakowanie (400 g)
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
- pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony) do smaku
- szczypiorek 1 niewielki pęczek
- ew. czosnek 1-2 ząbki
- ew. płatki drożdżowe 1 łyżka
Gzik, czyli twarożek ze śmietaną w wegańskiej wersji najprostszej z możliwych. Koniecznie ze szczypiorkiem i koniecznie do ziemniaków w mundurkach:)
Wykonanie:
- Tofu dokładnie rozgniatam widelcem.
- Dodaję jogurt, sok z cytryny, przyprawy i pokrojony szczypiorek. (Możecie dodać też płatki drożdżowe i rozgniecione ząbki czosnku).
- Mieszam dokładnie.
Smacznego!
Uwielbiam pyry z gzikiem 🙂
Mam do Pani pytanie robilam ten chleb bez maki. Jest pyszny – samo zdrowie- poezja, tylko nie wiem co zlego zrobilam on mi sie rozsypywal. Byl i tak pyszny! Jadlam go lyzeczka, ale chcialam wiedziec co poprawicby moc ukroic kromke?
Wiele Pani rzeczy juz probowalam i musze powiedziec, ze mi smakuja, ale najbarfxiej te gofry owsiane pelne dodatkow i Twixy. Dziekuje!
Dziękuję!:) Chlebek nie kroi się idealnie, ale aż tak mocno mi się nigdy nie rozsypywał… Ważne, żeby dobrze ostygł i żeby do krojenia używać ostrego noża. A może pokombinować z temperaturą i długością pieczenia? Albo gęstością masy? Może by też więcej oleju kokosowego dodać, on trochę wiąże?
Dziekuje bardzo za dorade! Sprobuje je zastosowac. Napewno nie zrezygnuje!