Składniki na dwie porcje:
- mleko sojowe 2 szklanki (po 250 ml)
- grzybek kefirowy (tybetański) ok. 2 łyżki
- owoce (u mnie mrożona czarna porzeczka) 1 filiżanka (200 ml)
- ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
Domowy kefir na bazie mleka sojowego z dodatkiem porzeczek. Pyszny i zdrowy koktajl:)
Wykonanie:
- Grzybka kefirowego przepłukuję wodą na plastikowym siteczku i wkładam do słoika.
- Zalewam mlekiem sojowym i przykrywam czysta ściereczką, gazą lub filtrem do kawy.
- Odstawiam w ciepłe miejsce na 24 godziny. Możesz odstawić na 48 godzin, żeby kefir był bardziej kwaśny.
- Mieszam kefir plastikowa łyżeczką (nie metalową) i przecedzam przez plastikowe sitko.
- Grzybka możecie opłukać i ponownie zalać mlekiem lub zamrozić albo wysuszyć.
- W blenderze umieszczam owoce i kefir ( ja używam tego blendera).
- Blenduję na koktajl.
- Koktajl możecie posłodzić do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy