Serniki na bazie orzechów nerkowca

Wegański KETO sernik bez cukru

  • 22 min
  • 11 składników
100%

Składniki na tortownicę 18 cm:

  • orzechy nerkowca 2 szklanki (po 250 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml)
  • olej kokosowy 3 płaskie łyżki
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
  • agar 3 łyżeczki
  • wanilia w paście lub ekstrakcie do smaku
  • sól 1/4 łyżeczki
  • gorzka czekolada (bez cukru) 1 tabliczka (100 g)
  • ew. płatki migdałowe do posypania

Kremowy, roślinny sernik na bazie orzechów nerkowca. Na kokosowym spodzie, polany gorzką czekoladą. To nie są puste kalorie;)

sernik KETO

Wegański KETO sernik bez cukru

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewam wodą na noc lub wrzątkiem na min. pół godziny.
  2. Wiórki kokosowe i olej kokosowy umieszczam w blenderze (ja używam blendera wysokoobrotowego).
  3. Blenduję, aż powstanie plastyczna masa, którą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskam dłonią lub łyżką i wstawiam do lodówki.
  4. Nerkowce odsączam i przekładam do blendera.
  5. Dodaję całą puszkę mleka kokosowego, sok i skórkę starta z cytryny (tylko żółta część), wanilię, erytrol, sól i agar.
  6. Blenduję dokładnie.
  7. Masę przekładam do garnka i gotuję przez 2 minuty, mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
  8. Masę przekładam do formy na przygotowany spód i pozostawiam do ostygnięcia.
  9. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  10. Dodaję kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  11. Sernik smaruję czekoladą i posypuję płatkami migdałowymi.
  12. Wstawiam do lodówki, żeby ciasto stężało (najlepiej na noc).
  13. Spróbujcie też innych wegańskich serników😉

Smacznego!

ciasto na post Dąbrowskiej

Wegański KETO sernik bez cukru

ciasto bez cukru

Wegański KETO sernik bez cukru

zdrowe ciasto

Wegański KETO sernik bez cukru

 

2 komentarze

Skomentuj