Składniki na tortownicę 18 cm:
- orzechy nerkowca 2 szklanki (po 250 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml)
- olej kokosowy 3 płaskie łyżki
- sok i skórka z jednej cytryny
- ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
- agar 3 łyżeczki
- wanilia w paście lub ekstrakcie do smaku
- sól 1/4 łyżeczki
- gorzka czekolada (bez cukru) 1 tabliczka (100 g)
- ew. płatki migdałowe do posypania
Kremowy, roślinny sernik na bazie orzechów nerkowca. Na kokosowym spodzie, polany gorzką czekoladą. To nie są puste kalorie;)
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca zalewam wodą na noc lub wrzątkiem na min. pół godziny.
- Wiórki kokosowe i olej kokosowy umieszczam w blenderze (ja używam blendera wysokoobrotowego).
- Blenduję, aż powstanie plastyczna masa, którą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskam dłonią lub łyżką i wstawiam do lodówki.
- Nerkowce odsączam i przekładam do blendera.
- Dodaję całą puszkę mleka kokosowego, sok i skórkę starta z cytryny (tylko żółta część), wanilię, erytrol, sól i agar.
- Blenduję dokładnie.
- Masę przekładam do garnka i gotuję przez 2 minuty, mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
- Masę przekładam do formy na przygotowany spód i pozostawiam do ostygnięcia.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Sernik smaruję czekoladą i posypuję płatkami migdałowymi.
- Wstawiam do lodówki, żeby ciasto stężało (najlepiej na noc).
- Spróbujcie też innych wegańskich serników😉
Smacznego!
A ile zwykłego cukru tu by trzeba było dodać? 🙂
najlepiej masę dosłodzić do smaku, bo każdy lubi inny poziom słodyczy;)