Składniki na tortownicę 18 cm:
- mąka migdałowa 14 czubatych łyżek
- olej kokosowy 2 czubate łyżki
- erytrol/ksylitol do smaku (u mnie 8 łyżek)
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- śmietanka sojowa 1 filiżanka (200 ml)
- sok i skórka starta z 1 cytryny (+ew. do dekoracji)
- kurkuma mielona 1 czubata łyżeczka
- wanilia w paście lub ekstrakcie do smaku
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- ew. płatki migdałowe do dekoracji
- ew. listki mięty do dekoracji
Wielkanocny, roślinny, KETO sernik cytrynowy w pięknym, słonecznym kolorze. Zwieńczony kokosową bitą śmietaną. Nie tylko na Wielkanoc;)
Wykonanie:
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wkładam na noc do lodówki.
- Lekko podgrzewam olej kokosowy, żeby się roztopił i przekładam do miski.
- Dodaję łyżkę erytrolu i ok. 8 czubatych łyżek mąki migdałowej (tyle, żeby powstała plastyczna masa).
- Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Dociskam dłonią.
- Do blendera (ja używam tego) przekładam pokrojone w kosteczki tofu.
- Wlewam śmietankę sojową, wanilię, i sok z cytryny. Dodaję skórkę starta z cytryny (tylko żółtą część).
- Dodaję czubatą łyżeczkę kurkumy. Jeśli zależy Wam na zdrowotnych właściwościach kurkuminy, dodajcie też szczyptę pieprzu.
- Słodzę do smaku (ja dodałam 7 łyżek erytrolu).
- Blenduję dokładnie.
- Następnie wsypuję 6 czubatych łyżek mąki migdałowej i blenduję ponownie.
- Gotową masę wykładam na przygotowany wcześniej spód.
- Formę wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 60 minut w 190 stopniach.
- Pozostawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Z puszki z mleczkiem kokosowym wyjmuję gęstą część i przekładam do miski.
- Ubijam przez chwilę przy pomocy miksera, a następnie nakładam na sernik.
- Dekoruję skórką cytrynową, listkami mięty i płatkami migdałowymi.
- Spróbujcie też wegańskiej paschy KETO lub jaglanej 🙂
Smacznego!
Czy nie przebija tutaj zbyt mocno smak kurkumy?
Ja jej nie wyczuwam, ale jak jestes czuły na jej smak, to spokojnie możesz dać mniej:)
Czy zapiekamy tylko spód, czy również część zawierającą tofu?
całość:)
Czy można zamienić mąkę migdałowa na sojową albo kokosową?
na pewno można pokombinować, tylko nie wiem jak z proporcjami w ich przypadku
Jaka jest kalorycznośc ciasta
niestety nie liczyłam