Składniki na tortownicę 20 cm:
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- jogurt naturalny roślinny (u mnie kokosowy) 1 opakowanie (160 g)
- sok i skórka z jednej cytryny
- ksylitol/erytrol (ew. cukier) do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
- agar 3 łyżeczki
- wanilia do smaku
- ew. niebieska spirulina dla koloru (u mnie 3 łyżeczki)
- gorzka czekolada bez cukru 1 tabliczka (100 g)
- płatki migdałowe do posypania
Prosty, roślinny sernik na zimno bez pieczenia na bazie tofu, mleka kokosowego i jogurtu. Pięknego niebieskiego koloru nadaje mu spirulina Blue Majik.
Wykonanie:
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam pokrojone tofu, mleko kokosowe, jogurt, wanilię, niebieską spirulinę, sok i skórkę z cytryny, (tylko żółta część) i blenduję.
- Słodzę do smaku, dodaję agar i blenduję ponownie.
- Masę przekładam do garnka i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
- Masę przekładam do formy (u mnie tortownica 21 cm) i zostawiam do przestygnięcia.
- Wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Polewam sernik i posypuję płatkami migdałowymi.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy