Wegański KETO sernik na zimno

  • 23 min
  • 10 składników
100%

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • jogurt naturalny roślinny (u mnie kokosowy) 1 opakowanie (160 g)
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • ksylitol/erytrol (ew. cukier) do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
  • agar 3 łyżeczki
  • wanilia do smaku
  • ew. niebieska spirulina dla koloru (u mnie 3 łyżeczki)
  • gorzka czekolada bez cukru 1 tabliczka (100 g)
  • płatki migdałowe do posypania

Prosty, roślinny sernik na zimno bez pieczenia na bazie tofu, mleka kokosowego i jogurtu. Pięknego niebieskiego koloru nadaje mu spirulina Blue Majik.

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wykonanie:

  1. W blenderze (ja używam tego) umieszczam pokrojone tofu, mleko kokosowe, jogurt, wanilię, niebieską spirulinę, sok i skórkę z cytryny, (tylko żółta część) i blenduję.
  2. Słodzę do smaku, dodaję agar i blenduję ponownie.
  3. Masę przekładam do garnka i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
  4. Masę przekładam do formy (u mnie tortownica 21 cm) i zostawiam do przestygnięcia.
  5. Wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  6. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  7. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  8. Polewam sernik i posypuję płatkami migdałowymi.
  9. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno