Wegański KETO sernik na zimno

  • 23 min
  • 10 składników
100%

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • jogurt naturalny roślinny (u mnie kokosowy) 1 opakowanie (160 g)
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • ksylitol/erytrol (ew. cukier) do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
  • agar 3 łyżeczki
  • wanilia do smaku
  • ew. niebieska spirulina dla koloru (u mnie 3 łyżeczki)
  • gorzka czekolada bez cukru 1 tabliczka (100 g)
  • płatki migdałowe do posypania

Prosty, roślinny sernik na zimno bez pieczenia na bazie tofu, mleka kokosowego i jogurtu. Pięknego niebieskiego koloru nadaje mu spirulina Blue Majik.

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wykonanie:

  1. W blenderze (ja używam tego) umieszczam pokrojone tofu, mleko kokosowe, jogurt, wanilię, niebieską spirulinę, sok i skórkę z cytryny, (tylko żółta część) i blenduję.
  2. Słodzę do smaku, dodaję agar i blenduję ponownie.
  3. Masę przekładam do garnka i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
  4. Masę przekładam do formy (u mnie tortownica 21 cm) i zostawiam do przestygnięcia.
  5. Wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  6. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  7. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  8. Polewam sernik i posypuję płatkami migdałowymi.
  9. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Wegański KETO sernik na zimno

Brak komentarzy

Skomentuj