Wegański KETO sernik pieczony

  • 75 min
  • 7 składników
100%

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • tofu naturalne 3 kostki (po 180 g)
  • mleczko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
  • mąka kokosowa 4 płaskie łyżki
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • ekstrakt lub olejek waniliowy do smaku
  • erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • jagody/borówki/wiśnie (u mnie mrożone) ok. 1 szklanka (250 ml)

Wegański sernik w wersji KETO, bez cukru, o niskiej zawartości węglowodanów. Wystarczy zblendować składniki i upiec:)

Wegański KETO sernik pieczony

Wegański KETO sernik pieczony

Wykonanie:

  1. Puszki z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Tofu kroję w kosteczkę i wkładam do blendera (ja używam tego).
  3. Dodaję gęste części mleczka kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część), wanilią i erytrol. Blenduję na gładką masę.
  4. Następnie dodaję mąkę kokosową i ponownie blenduję (jeśli nie macie mocnego blendera, możecie wymieszać masę z mąką kokosową w misce).
  5. Dodaję owoce (część zostawiam do posypania) i mieszam.
  6. Gotową masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
  7. Posypuję owocami.
  8. Piekę przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  9. Kroję po całkowitym wystygnięciu.
  10. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Wegański KETO sernik pieczony

Wegański KETO sernik pieczony

Wegański KETO sernik pieczony

Wegański KETO sernik pieczony

Wegański KETO sernik pieczony

Wegański KETO sernik pieczony

 

6 komentarzy

    • Żeby było KETO to np można spróbować z migdałową, a jeśli nie musi byc keto, to nawet zwykła pszenna;)

  1. Dwa pytania:
    – czy można użyć gotowej mieszanki bezglutenowej np. Schar do przepisu?
    – jakie tofu najlepiej pasuje do przepisu, twarde, miękkie, jeżeli twarde to takie biedronkowe też daje radę, czy PolSoja lepsza?

Skomentuj