Składniki na tortownicę 20 cm:
- tofu naturalne 3 kostki (po 180 g)
- mleczko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
- mąka kokosowa 4 płaskie łyżki
- sok i skórka z 1 cytryny
- ekstrakt lub olejek waniliowy do smaku
- erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek)
- jagody/borówki/wiśnie (u mnie mrożone) ok. 1 szklanka (250 ml)
Wegański sernik w wersji KETO, bez cukru, o niskiej zawartości węglowodanów. Wystarczy zblendować składniki i upiec:)
Wykonanie:
- Puszki z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Tofu kroję w kosteczkę i wkładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję gęste części mleczka kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część), wanilią i erytrol. Blenduję na gładką masę.
- Następnie dodaję mąkę kokosową i ponownie blenduję (jeśli nie macie mocnego blendera, możecie wymieszać masę z mąką kokosową w misce).
- Dodaję owoce (część zostawiam do posypania) i mieszam.
- Gotową masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
- Posypuję owocami.
- Piekę przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Kroję po całkowitym wystygnięciu.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Czy można użyć zwykłego napoju roślinnego zamiast mleczka kokosowego?
nie próbowałam…
Czy można zamienić mąkę kokosową na jakąś inną? 🙂
Żeby było KETO to np można spróbować z migdałową, a jeśli nie musi byc keto, to nawet zwykła pszenna;)
Dwa pytania:
– czy można użyć gotowej mieszanki bezglutenowej np. Schar do przepisu?
– jakie tofu najlepiej pasuje do przepisu, twarde, miękkie, jeżeli twarde to takie biedronkowe też daje radę, czy PolSoja lepsza?
– można;)
– ja używam zazwyczaj naturalnego z Biedronki albo Lidla;)