Składniki na tortownicę 20 cm:
- tofu naturalne 3 kostki (po 180 g)
- mleczko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
- mąka kokosowa 4 płaskie łyżki
- sok i skórka z 1 cytryny
- ekstrakt lub olejek waniliowy do smaku
- erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek)
- jagody/borówki/wiśnie (u mnie mrożone) ok. 1 szklanka (250 ml)
Wegański sernik w wersji KETO, bez cukru, o niskiej zawartości węglowodanów. Wystarczy zblendować składniki i upiec:)

Wegański KETO sernik pieczony
Wykonanie:
- Puszki z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Tofu kroję w kosteczkę i wkładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję gęste części mleczka kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część), wanilią i erytrol. Blenduję na gładką masę.
- Następnie dodaję mąkę kokosową i ponownie blenduję (jeśli nie macie mocnego blendera, możecie wymieszać masę z mąką kokosową w misce).
- Dodaję owoce (część zostawiam do posypania) i mieszam.
- Gotową masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
- Posypuję owocami.
- Piekę przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Kroję po całkowitym wystygnięciu.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!

Wegański KETO sernik pieczony

Wegański KETO sernik pieczony

Wegański KETO sernik pieczony
Czy można użyć zwykłego napoju roślinnego zamiast mleczka kokosowego?
nie próbowałam…
Czy można zamienić mąkę kokosową na jakąś inną? 🙂
Żeby było KETO to np można spróbować z migdałową, a jeśli nie musi byc keto, to nawet zwykła pszenna;)
Dwa pytania:
– czy można użyć gotowej mieszanki bezglutenowej np. Schar do przepisu?
– jakie tofu najlepiej pasuje do przepisu, twarde, miękkie, jeżeli twarde to takie biedronkowe też daje radę, czy PolSoja lepsza?
– można;)
– ja używam zazwyczaj naturalnego z Biedronki albo Lidla;)