Składniki na tortownicę 24 cm:
- mak mielony suchy 2 szklanki (po 250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
- olej kokosowy 5 łyżek
- erytrol (ew. ksylitol) 14 łyżek
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- śmietanka roślinna lub mleczko kokosowe 1 szklanka (250 ml)
- sok i skórka z 1 cytryny
- orzechy włoskie pół szklanki (125 ml)
- orzechy laskowe bez skórki pół szklanki (125 ml)
- mąka migdałowa 2 szklanki (po 250 ml)
- wanilia w paście lub ekstrakcie do smaku
- aromat migdałowy do smaku
- skórka pomarańczowa bez cukru lub starta z pomarańczy
- mielona babka jajowata 1 łyżka
- gorzka czekolada min 70% 1 tabliczka (100 g)
- dowolne orzechy lub migdały do dekoracji
Wegański serniko-makowiec lub inaczej seromak odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej Low Carb.
Wykonanie:
- Przygotowuję masę makową. Do garnka wsypuję 2 szklanki suchego maku mielonego. Dolewam 2 szklanki mleka roślinnego, zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 10 minut.
- Zdejmuję garnek z palnika, dodaję 4 łyżki oleju kokosowego, 7 łyżek erytrolu (najlepiej posmakować masę i osłodzić ją do smaku), mieszam i odstawiam na godzinę, żeby mak napęczniał.
- W międzyczasie przygotowuję masę sernikową. W blenderze umieszczam tofu pokrojone w kostkę. Dodaję 1 szklankę śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego, 7 łyżek erytrolu, wanilię, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część) i blenduję.
- Następnie wsypuję 1 szklankę mąki migdałowej i blenduję ponownie.
- Wracam do masy makowej. Dodaję do niej aromat migdałowy, skórkę pomarańczową kandyzowaną lub startą z pomarańczy, pół szklanki pokrojonych orzechów laskowych, pół szklanki orzechów włoskich, łyżkę mielonej babki jajowatej i mieszam. Następnie dodaję szklankę mąki migdałowej i mieszam.
- Masę makową wykładam do tortownicy i wyrównuję łyżką.
- Następnie nakładam masę sernikową i wyrównuję.
- Formę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 60 minut.
- Przygotowuję polewę czekoladową. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję czubatą łyżkę oleju kokosowego i powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Roztopioną czekoladą smaruję ciasto i dekoruję orzechami (ja użyłam orzechów pekan).
- Kroję po wystygnięciu.
- Ciasto przechowuję w lodówce.
- Jeśli macie ochotę zobaczyć, jak to świąteczne keto ciacho przygotował roślinny katering Proszę Zdrowie, to kliknijcie TUTAJ🙂
Smacznego!
czyli po szklance maki migdalowej do masy makowej i serowej? jest troche niejasno.. w skladnikach sa 2 szklanki.. do serowej nie jest podana ilosc, tylko zeby wsypac make.. przy makowej jedna szklanka..
faktycznie niejasno… juz poprawiłam. tak, po szklance mąki na każdą masę. Dzięki!
Witam, a czy zamiast mąki migdałowej może być kukurydziana? Albo inna?
można pokombinować z innymi, ale nie wiem jak proporcje… Na pewno będzie ich mniej
Czy maku nie trzeba mielić?
ja kupuję mak mielony:)