Wegański KETO serniko-makowiec

  • 90 min
  • 16 składników
100%

Składniki na tortownicę 24 cm:

  • mak mielony suchy 2 szklanki (po 250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
  • olej kokosowy 5 łyżek
  • erytrol (ew. ksylitol) 14 łyżek
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • śmietanka roślinna lub mleczko kokosowe 1 szklanka (250 ml)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • orzechy włoskie pół szklanki (125 ml)
  • orzechy laskowe bez skórki pół szklanki (125 ml)
  • mąka migdałowa 2 szklanki (po 250 ml)
  • wanilia w paście lub ekstrakcie do smaku
  • aromat migdałowy do smaku
  • skórka pomarańczowa bez cukru lub starta z pomarańczy
  • mielona babka jajowata 1 łyżka
  • gorzka czekolada min 70% 1 tabliczka (100 g)
  • dowolne orzechy lub migdały do dekoracji

Wegański serniko-makowiec lub inaczej seromak odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej Low Carb.

Wegański KETO serniko-makowiec

Wegański KETO serniko-makowiec

Wykonanie:

  1. Przygotowuję masę makową. Do garnka wsypuję 2 szklanki suchego maku mielonego. Dolewam 2 szklanki mleka roślinnego, zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Zdejmuję garnek z palnika, dodaję 4 łyżki oleju kokosowego, 7 łyżek erytrolu (najlepiej posmakować masę i osłodzić ją do smaku), mieszam i odstawiam na godzinę, żeby mak napęczniał.
  3. W międzyczasie przygotowuję masę sernikową. W blenderze umieszczam tofu pokrojone w kostkę. Dodaję 1 szklankę śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego, 7 łyżek erytrolu, wanilię, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część) i blenduję.
  4. Następnie wsypuję 1 szklankę mąki migdałowej i blenduję ponownie.
  5. Wracam do masy makowej. Dodaję do niej aromat migdałowy, skórkę pomarańczową kandyzowaną lub startą z pomarańczy, pół szklanki pokrojonych orzechów laskowych, pół szklanki orzechów włoskich, łyżkę mielonej babki jajowatej i mieszam. Następnie dodaję szklankę mąki migdałowej i mieszam.
  6. Masę makową wykładam do tortownicy i wyrównuję łyżką.
  7. Następnie nakładam masę sernikową i wyrównuję.
  8. Formę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 60 minut.
  9. Przygotowuję polewę czekoladową. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  10. Dodaję czubatą łyżkę oleju kokosowego i powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  11. Roztopioną czekoladą smaruję ciasto i dekoruję orzechami (ja użyłam orzechów pekan).
  12. Kroję po wystygnięciu.
  13. Ciasto przechowuję w lodówce.
  14. Jeśli macie ochotę zobaczyć, jak to świąteczne keto ciacho przygotował roślinny katering Proszę Zdrowie, to kliknijcie TUTAJ🙂

Smacznego!

Wegański KETO serniko-makowiec

Wegański KETO serniko-makowiec

Wegański KETO serniko-makowiec

Wegański KETO serniko-makowiec

Wegański KETO serniko-makowiec

Wegański KETO serniko-makowiec

Wegański KETO serniko-makowiec

Wegański KETO serniko-makowiec

6 komentarzy

  1. czyli po szklance maki migdalowej do masy makowej i serowej? jest troche niejasno.. w skladnikach sa 2 szklanki.. do serowej nie jest podana ilosc, tylko zeby wsypac make.. przy makowej jedna szklanka..

Skomentuj