Wegański kogiel-mogiel

  • 20 min
  • 2 składniki
80%

Składniki:

  • woda z puszki po cieciorce 2/3 szklanki (u mnie z dwóch puszek po 400g)
  • cukier puder 1 szklanka (250 ml)

Wegański kogiel-mogiel zrobiony z aquafaby, czyli wody z puszki po cieciorce. Kto lubi lub tęskni za tym prawdziwym, temu powinien zasmakować. Można z niego zrobić wegańskie bezy, ozdobić deser albo zjeść cały łyżeczką:)

DSC_3600_2

Wegański kogiel-mogiel

Wykonanie:

  1. Wodę z puszki po cieciorce przelewam do misy i ubijam mikserem na wysokich obrotach na sztywna pianę.
  2. Gdy piana jest ubita, bardzo powoli, robiąc przerwy, wsypuję cukier puder, cały czas miksując (u mnie cały proces trwa ok. 20-30 minut).

Smacznego!

DSC_3581_2

Wegański kogiel-mogiel

DSC_3579_2

Wegański kogiel-mogiel

DSC_3603_2

Wegański kogiel-mogiel

18 komentarzy

    • Nie próbowałam z innym słodzidłem, wszędzie piszą, że z ksylitolem niestety się nie ubije…:(

  1. Przydałoby się wrzucić tu chociaż wanilię, aczkolwiek piany z cukrem nie nazywajmy koglem-moglem, bo smaku jajecznego tutaj nie ma. W sumie można jakoś uzyskać taki jajeczny smak w słodkim deserze? chodzi za mną rasowy kogel-mogel, zwłaszcza na święta by się przydał…

  2. Nie chcę się pchać nieproszony z dobrymi radami, ale radziłbym odparować aquafabę i przed ubijaniem bardzo mocno schłodzić. Cukier dodawać bardzo stopniowo, jak piana jest prawie ubita. U mnie cały proces trwa maksymalnie 10 minut. Można rzeczywiście dodać odrobinę czarnej soli dla przełamania smaku (dużą szczyptę) i ewentualnie odrobinkę kurkumy dla kolorku.

Skomentuj