Składniki:
- woda z puszki po cieciorce 2/3 szklanki (u mnie z dwóch puszek po 400g)
- cukier puder 1 szklanka (250 ml)
Wegański kogiel-mogiel zrobiony z aquafaby, czyli wody z puszki po cieciorce. Kto lubi lub tęskni za tym prawdziwym, temu powinien zasmakować. Można z niego zrobić wegańskie bezy, ozdobić deser albo zjeść cały łyżeczką:)
Wykonanie:
- Wodę z puszki po cieciorce przelewam do misy i ubijam mikserem na wysokich obrotach na sztywna pianę.
- Gdy piana jest ubita, bardzo powoli, robiąc przerwy, wsypuję cukier puder, cały czas miksując (u mnie cały proces trwa ok. 20-30 minut).
Smacznego!
A co mogę zamiast cukru ? Np ksylitol sprawdzi się ?
podobno nie:(
A co można użyć zamiast cukru, np ksylitol ?
Nie próbowałam z innym słodzidłem, wszędzie piszą, że z ksylitolem niestety się nie ubije…:(
u mnie nie chce się ubić. cały czas jest płynna 🙁
a woda z puszki/słoika?
Ze stewią się ubija. Ale ja nie dam rady zjeść tego..
Stewi? Czy ubitej aquafaby?:)
Tego połączenia :/ Może spróbuję kiedyś z cukrem..
ja nie znoszę stewi…;)
Przydałoby się wrzucić tu chociaż wanilię, aczkolwiek piany z cukrem nie nazywajmy koglem-moglem, bo smaku jajecznego tutaj nie ma. W sumie można jakoś uzyskać taki jajeczny smak w słodkim deserze? chodzi za mną rasowy kogel-mogel, zwłaszcza na święta by się przydał…
jajeczny smak to kala namak, ale nie odważyłabym się dodać jej do deseru;)
już drugi raz robię i nigdy mi się aquafaba nie ubija na sztywno ?!
kurcze… a jest schłodzona? I taka z puszki?
Dwoch puszek, ale jakiej wielkosci? Umieszczanie przepisu bez konkretnych ilosci jest bez sensu 🙁
oj przepraszam, już dopisuję w przepisie:) puszki po 400 g
Nie chcę się pchać nieproszony z dobrymi radami, ale radziłbym odparować aquafabę i przed ubijaniem bardzo mocno schłodzić. Cukier dodawać bardzo stopniowo, jak piana jest prawie ubita. U mnie cały proces trwa maksymalnie 10 minut. Można rzeczywiście dodać odrobinę czarnej soli dla przełamania smaku (dużą szczyptę) i ewentualnie odrobinkę kurkumy dla kolorku.
dzięki!:)