Składniki na tortownicę 18 cm:
- orzechy nerkowca (ew. pestki słonecznika) 1 filiżanka (200 ml)
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Prosty, roślinny, czekoladowy torcik lodowy z trzech składników. Orzechy nerkowca nadają mu sernikowej konsystencji i smaku. Jeśli nie jecie orzechów, możecie zastąpić je pestkami słonecznika;)
Wykonanie:
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na pół godziny.
- Czekoladę łamię na kostki i przekładam do garnuszka.
- Dodaję gęstą część mleczka kokosowego i podgrzewam powoli, mieszając, aż składniki się połączą.
- Czekoladową masę przekładam do blendera (ja używam tego), dodaję odsączone orzechy nerkowca i blenduję na gładką masę.
- Masę przekładam do tortownicy (u mnie 18 cm) i odstawiam do ostygnięcia.
- Po przestygnięciu wkładam do zamrażalnika na minimum godzinę.
- Wyjmuję z zamrażalnika około 20 minut przez podaniem, żeby torcik łatwiej się kroiło.
- Sernik lodowy możecie udekorować polewą czekoladową, ziarnami kawy, posypką lub owocami.
Smacznego!
Hej:) ile gram orzechów trzeba użyć?
tyle ile zmiesci sie w jednej filiżance…;) nie wiem ile to gramów:(
Dzień dobry, czy jeśli użyję czekolady 80%, to powinnam dodać jakiś słodzik? Syrop z agawy lub daktyli?
To wszystko kwestia gustu;) najlepiej posmakować masę i w razie czego dosłodzić:)
Hej, minimum godzinę musi stać w zamrażarce, a maksymalnie ile? Czy bardzo mi zamarznie jeśli zostawię na noc ? Czy lepiej włożyć wtedy do lodówki?
Z góry dzięki za odpowiedź. Kocham twoje przepisy na ciasta 🥰. Kiedyś gdy próbowałam robić ciasta to nic mi nie wychodziło a odkąd znalazłam twój blog robię przepyszne desery, w dodatku nie siedzę godzinami w kuchni. Świetna robota!
Hej, dziekuje za miłe słowa!:) Może byc w zamrażalniku dłużej, tylko wówczas trzeba go wyjąć trochę wczesniej przed krojeniem (15-20 min)
A czy zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietanki kokosowej?
tak:)