Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

  • 13 min
  • 3 składniki
100%

Składniki na tortownicę 18 cm:

  • orzechy nerkowca (ew. pestki słonecznika) 1 filiżanka (200 ml)
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Prosty, roślinny, czekoladowy torcik lodowy z trzech składników. Orzechy nerkowca nadają mu sernikowej konsystencji i smaku. Jeśli nie jecie orzechów, możecie zastąpić je pestkami słonecznika;)

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

Wykonanie:

  1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na pół godziny.
  3. Czekoladę łamię na kostki i przekładam do garnuszka.
  4. Dodaję gęstą część mleczka kokosowego i podgrzewam powoli, mieszając, aż składniki się połączą.
  5. Czekoladową masę przekładam do blendera (ja używam tego), dodaję odsączone orzechy nerkowca i blenduję na gładką masę.
  6. Masę przekładam do tortownicy (u mnie 18 cm) i odstawiam do ostygnięcia.
  7. Po przestygnięciu wkładam do zamrażalnika na minimum godzinę.
  8. Wyjmuję z zamrażalnika około 20 minut przez podaniem, żeby torcik łatwiej się kroiło.
  9. Sernik lodowy możecie udekorować polewą czekoladową, ziarnami kawy, posypką lub owocami.

Smacznego!

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

Wegański, lodowy sernik czekoladowy (3 składniki)

 

8 komentarzy

  1. Dzień dobry, czy jeśli użyję czekolady 80%, to powinnam dodać jakiś słodzik? Syrop z agawy lub daktyli?

  2. Hej, minimum godzinę musi stać w zamrażarce, a maksymalnie ile? Czy bardzo mi zamarznie jeśli zostawię na noc ? Czy lepiej włożyć wtedy do lodówki?
    Z góry dzięki za odpowiedź. Kocham twoje przepisy na ciasta 🥰. Kiedyś gdy próbowałam robić ciasta to nic mi nie wychodziło a odkąd znalazłam twój blog robię przepyszne desery, w dodatku nie siedzę godzinami w kuchni. Świetna robota!

    • Hej, dziekuje za miłe słowa!:) Może byc w zamrażalniku dłużej, tylko wówczas trzeba go wyjąć trochę wczesniej przed krojeniem (15-20 min)

Skomentuj