Składniki:
- makaron kolanka 500 gr
- mały kalafior 1 sztuka
- orzechy nerkowca 1 szklanka
- płatki drożdżowe 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- sól 1 łyżeczka
- kurkuma szczypta
- sok z 1/2 cytryny
- pietruszka 1/2 pęczka
- pieprz grubomielony 1 łyżeczka
Wegański Mac & Cheese w zdrowej wersji, czyli makaron w sosie z nerkowców i kalafiora. Orzeszki nerkowca i płatki drożdżowe nadają serowego smaku a kalafior delikatności. Jeśli chcecie jeszcze bardziej uzdrowić swój Mac & Cheese, użyjcie makaronu pełnoziarnistego:)
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca zalewam na noc wodą.
- Kalafiora gotuję na parze, aż będzie bardzo miekki.
- Pod koniec gotowania wstawiam makaron i gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Nerkowce odsączam i blenduję na gładką masę.
- Dodaję kalafiora, czosnek, płatki drożdżowe, pieprz, sól, kurkumę, sok z cytryny i blenduję wszystko razem na gładką masę.
- Makaron mieszam z sosem.
- Na talerzu posypuję pietruszką.
Smacznego!
bardzo, bardzo dobre i naszemu 5 latkowi również bardzo smakowało! dziękujemy! 🙂
Sandru baaardzo się cieszę!:)