Składniki:
- cieciorka razem z aquafabą 1 puszka (400 ml)
- olej lub oliwa z oliwek ok. 1 szklanka (250 ml)
- musztarda 2 łyżki
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka)
- pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
Roślinny majonez bogaty w białko na bazie ciecierzycy. Do sałatek, do kanapek, wege burgerów i wrapów.

Wegański majonez, który zawsze się udaje
Wykonanie:
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę razem z aquafabą (wodą z puszki).
- Dodaję musztardę, ocet, sól kala namak i pieprz. Blenduję dokładnie.
- Blendując, powoli, cienką strużką wlewam olej, aż majonez zgęstnieje.
- Przelewam do słoiczków i wstawiam do lodówki (po schłodzeniu majonez jeszcze zgęstnieje).
Smacznego!

Wegański majonez, który zawsze się udaje

Wegański majonez, który zawsze się udaje

Wegański majonez, który zawsze się udaje
Czy można użyć zwykłego octu ?
można:)
Czy można użyć zwykłego octu?
Dziękuję za przepis! 🙂
Czym mogę zastąpić musztardę?
Pozdrawiam.
można pominąć i doprawić tylko octem lub sokiem z cytryny, solą i pieprzem:)
Jak długo wytrzyma taki majonez? 😉
u mnie kilka dni w lodówce:)
Zrobiłam 1:1 z przepisem i niestety ale dla mnie to się kompletnie nie nadaje na majonez pod względem smaku – bardziej smakuje jak ugotowane żółtko jaja. Spróbuję to usmażyć bo wydaje mi się ze byłaby z tego świetna jajecznica