Wegański majonez, który zawsze się udaje

  • 6 składników

Składniki:

  • cieciorka razem z aquafabą 1 puszka (400 ml)
  • olej lub oliwa z oliwek ok. 1 szklanka (250 ml)
  • musztarda 2 łyżki
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka)
  • pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)

Roślinny majonez bogaty w białko na bazie ciecierzycy. Do sałatek, do kanapek, wege burgerów i wrapów.

majonez bez jajek

Wegański majonez, który zawsze się udaje

Wykonanie:

  1. W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę razem z aquafabą (wodą z puszki).
  2. Dodaję musztardę, ocet, sól kala namak i pieprz. Blenduję dokładnie.
  3. Blendując, powoli, cienką strużką wlewam olej, aż majonez zgęstnieje.
  4. Przelewam do słoiczków i wstawiam do lodówki (po schłodzeniu majonez jeszcze zgęstnieje).

Smacznego!

majonez z cieciorki

Wegański majonez, który zawsze się udaje

majonez z ciecierzycy

Wegański majonez, który zawsze się udaje

zdrowy majonez

Wegański majonez, który zawsze się udaje

majonez wegański

Wegański majonez, który zawsze się udaje

 

8 komentarzy

  1. Zrobiłam 1:1 z przepisem i niestety ale dla mnie to się kompletnie nie nadaje na majonez pod względem smaku – bardziej smakuje jak ugotowane żółtko jaja. Spróbuję to usmażyć bo wydaje mi się ze byłaby z tego świetna jajecznica

Skomentuj