Składniki:
- cieciorka razem z aquafabą 1 puszka (400 ml)
- olej lub oliwa z oliwek ok. 1 szklanka (250 ml)
- musztarda 2 łyżki
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka)
- pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
Roślinny majonez bogaty w białko na bazie ciecierzycy. Do sałatek, do kanapek, wege burgerów i wrapów.
Wykonanie:
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę razem z aquafabą (wodą z puszki).
- Dodaję musztardę, ocet, sól kala namak i pieprz. Blenduję dokładnie.
- Blendując, powoli, cienką strużką wlewam olej, aż majonez zgęstnieje.
- Przelewam do słoiczków i wstawiam do lodówki (po schłodzeniu majonez jeszcze zgęstnieje).
Smacznego!
Czy można użyć zwykłego octu ?
można:)
Czy można użyć zwykłego octu?
Dziękuję za przepis! 🙂
Czym mogę zastąpić musztardę?
Pozdrawiam.
można pominąć i doprawić tylko octem lub sokiem z cytryny, solą i pieprzem:)
Jak długo wytrzyma taki majonez? 😉
u mnie kilka dni w lodówce:)
Zrobiłam 1:1 z przepisem i niestety ale dla mnie to się kompletnie nie nadaje na majonez pod względem smaku – bardziej smakuje jak ugotowane żółtko jaja. Spróbuję to usmażyć bo wydaje mi się ze byłaby z tego świetna jajecznica