Wegański majonez light z tofu

  • 10 min
  • 7 składników

Składniki:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • mleko sojowe 1 filiżanka (200 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) ok. pół filiżanki (100 ml)
  • sól (najlepiej kala namak) ok. 1 łyżeczka
  • musztarda (u mnie sarepska) 1 łyżka
  • ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
  • pieprz czarny lub biały 1/4 łyżeczki

Lekki, roślinny majonez na bazie tofu. Do sałatek, kanapek, burgerów i jako baza do dressingów i sosów.

sojonez

Wegański majonez light z tofu

Wykonanie:

  1. Do blendera kielichowego wrzucam pokrojone tofu (ja używam tego blendera).
  2. Wlewam schłodzone mleko sojowe.
  3. Dodaję ocet jabłkowy, sól (czarna sól kala namak nada jajecznego posmaku), pieprz (biały pieprz też nada lekko jajecznego posmaku) i musztardę.
  4. Blenduję około 2 minuty, po tym czasie zaczynam powoli, cienką strużką wlewać olej.
  5. W miarę blendowania i dolewania oleju, mjonez zacznie gęstnieć.
  6. Schładzam w lodówce (jeszcze zgęstnieje) i przechowuję w lodówce (do tygodnia).
  7. Wypróbujcie w sałatce jarzynowej z kaszy jaglanej (przepis tutaj), w sałatce gyros (przepis tutaj) lub z wegańskim kebabem (przepis tutaj).

Smacznego!

majonez sojowy

Wegański majonez light z tofu

majonez bez jaj

Wegański majonez light z tofu

majonez bez jajek

Wegański majonez light z tofu

6 komentarzy

  1. Czym zamienic olej rzepakowy, zeby nie byl tak kaloryczny ten majonez. Wg tego przepisu to teraz 1150 kcal w 500g produktu.

Skomentuj