Składniki:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- mleko sojowe 1 filiżanka (200 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) ok. pół filiżanki (100 ml)
- sól (najlepiej kala namak) ok. 1 łyżeczka
- musztarda (u mnie sarepska) 1 łyżka
- ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
- pieprz czarny lub biały 1/4 łyżeczki
Lekki, roślinny majonez na bazie tofu. Do sałatek, kanapek, burgerów i jako baza do dressingów i sosów.
Wykonanie:
- Do blendera kielichowego wrzucam pokrojone tofu (ja używam tego blendera).
- Wlewam schłodzone mleko sojowe.
- Dodaję ocet jabłkowy, sól (czarna sól kala namak nada jajecznego posmaku), pieprz (biały pieprz też nada lekko jajecznego posmaku) i musztardę.
- Blenduję około 2 minuty, po tym czasie zaczynam powoli, cienką strużką wlewać olej.
- W miarę blendowania i dolewania oleju, mjonez zacznie gęstnieć.
- Schładzam w lodówce (jeszcze zgęstnieje) i przechowuję w lodówce (do tygodnia).
- Wypróbujcie w sałatce jarzynowej z kaszy jaglanej (przepis tutaj), w sałatce gyros (przepis tutaj) lub z wegańskim kebabem (przepis tutaj).
Smacznego!
Czy można zastapic mleko sojowe krowim? Jak dlugo moze stac taki majonez?
nie wiem jak krowie sie zachowa, trudno mi powiedziec… Ja trzymam w lodówce około tygodnia.
A czy zamiast sojowego może być ryżowe lub owsiane?
może, ale najlepiej wychodzi z sojowym
Czym zamienic olej rzepakowy, zeby nie byl tak kaloryczny ten majonez. Wg tego przepisu to teraz 1150 kcal w 500g produktu.
hm… każdy tłuszcz będzie kaloryczny niestety…