Składniki:
- naturalne mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- olej lniany 1 szklanka (250 ml)
- nasiona chia 2-3 łyżki
- sól (u mnie kala namak) ok. 1 łyżeczki
- pieprz do smaku
- musztarda (u mnie sarepska) 1 łyżka
- ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
O istotności kwasów omega-3 dla naszego zdrowia jest ostatnio dość głośno. Kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko wspierają funkcjonowanie większości komórek w organizmie, ale są też istotną częścią błon komórkowych. W największych ilościach skoncentrowane są one w komórkach oczu i mózgu, ich wsparcie dla tych organów jest nieocenione a niedobór kwasów omega-3 może znacznie pogorszyć jakość naszego życia. Ponadto dostarczają organizmowi energii (kalorii) i wspierają zdrowie wielu układów organizmu, takich jak układ sercowo-naczyniowy czy układ hormonalny. Biorąc pod uwagę tak liczne zdrowotne benefity kwasów omega-3 dla naszego zdrowia — warto zadbać o ich odpowiednią ilość w naszej diecie.
- Do blendera kielichowego wlewam schłodzone mleko sojowe (ja używam tego blendera).
- Dodaję ocet jabłkowy, sól (czarna sól kala namak nada jajecznego posmaku), pieprz i musztardę.
- Blenduję około 2 minuty, po tym czasie zaczynam powoli, cienką strużką wlewać olej.
- W miarę blendowania i dolewania oleju, majonez zacznie gęstnieć. Pod koniec blendowania dodaję nasiona chia i blenduję jeszcze kilka sekund.
- Schładzam w lodówce (majonez jeszcze zgęstnieje) i przechowuję w lodówce (do tygodnia).
Brak komentarzy