Składniki:
- naturalne mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- olej lniany 1 szklanka (250 ml)
- nasiona chia 2-3 łyżki
- sól (u mnie kala namak) ok. 1 łyżeczki
- pieprz do smaku
- musztarda (u mnie sarepska) 1 łyżka
- ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
Majonez na bazie oleju lnianego z dodatkiem nasion chia. Oba składniki niezwykle bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Wegański majonez omega-3
- Do blendera kielichowego wlewam schłodzone mleko sojowe (ja używam tego blendera).
- Dodaję ocet jabłkowy, sól (czarna sól kala namak nada jajecznego posmaku), pieprz i musztardę.
- Blenduję około 2 minuty, po tym czasie zaczynam powoli, cienką strużką wlewać olej.
- W miarę blendowania i dolewania oleju, majonez zacznie gęstnieć. Pod koniec blendowania dodaję nasiona chia i blenduję jeszcze kilka sekund.
- Schładzam w lodówce (majonez jeszcze zgęstnieje) i przechowuję w lodówce (do tygodnia).

Wegański majonez omega-3

Wegański majonez omega-3

Wegański majonez omega-3
Brak komentarzy