Składniki na tortownicę 18 cm:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- jogurt roślinny naturalny 1 opakowanie (ok. 160 g)
- maliny (mrożone) 2 szklanki (po 250 ml)
- olej kokosowy 2 łyżki
- agar 2 łyżeczki
- wanilia do smaku
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)
- roślinna galaretka (u mnie przezroczysta) 1 opakowanie
Lekki, malinowy tofurnik bez pieczenia. Fajny deser nie tylko na lato.
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
- Dodaję szklankę malin, olej kokosowy, jogurt, wanilię oraz agar.
- Słodzę do smaku i blenduję na gładką masę.
- Przekładam do garnka i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
- Masę przekładam do tortownicy (u mnie 18 cm) wysmarowanej olejem i posypuję szklanką mrożonych malin.
- Galaretkę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i polewam nią sernik.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężałą.
Smacznego!
Brak komentarzy