Wegański malinowy sernik na zimno

  • 23 min
  • 8 składników
100%

Składniki na tortownicę 18 cm:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • jogurt roślinny naturalny 1 opakowanie (ok. 160 g)
  • maliny (mrożone) 2 szklanki (po 250 ml)
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • agar 2 łyżeczki
  • wanilia do smaku
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)
  • roślinna galaretka (u mnie przezroczysta) 1 opakowanie

Lekki, malinowy tofurnik bez pieczenia. Fajny deser nie tylko na lato.

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
  2. Dodaję szklankę malin, olej kokosowy, jogurt, wanilię oraz agar.
  3. Słodzę do smaku i blenduję na gładką masę.
  4. Przekładam do garnka i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
  5. Masę przekładam do tortownicy (u mnie 18 cm) wysmarowanej olejem i posypuję szklanką mrożonych malin.
  6. Galaretkę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i polewam nią sernik.
  7. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężałą.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj