Wegański, migdałowy KETO sernik z rabarbarem

  • 75 min
  • 9 składników
100%

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • śmietanka sojowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mąka migdałowa 6 czubatych łyżek
  • mielone siemię lniane 1 łyżka
  • erytrol lub ksylitol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • rabarbar 3 gałązki
  • sok z jednej cytryny
  • aromat migdałowy do smaku
  • płatki migdałowe do posypania

Tofurnik, czyli wegański sernik w wersji ketogenicznej. Aromatyczny, migdałowy, z kawałkami rabarbaru.

Wegański, migdałowy KETO sernik z rabarbarem

Wegański, migdałowy KETO sernik z rabarbarem

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
  2. Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
  3. Dodaję śmietankę sojową, erytrol lub ksylitol, sok z cytryny i blenduję na gładką masę.
  4. Dodaję aromat migdałowy do smaku (u mnie 1 łyżka naturalnego aromatu) i blenduję.
  5. Następnie dodaję mąkę migdałową, mielone siemię lniane i mieszam lub blenduję przez chwilę.
  6. Łodygi rabarbaru kroję na kawałki i dodaję do masy (1/3 zostawiam do posypania sernika). Mieszam.
  7. Masę wykładam do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy 20 cm). Posypuję pozostałym rabarbarem.
  8. Piekę przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  9. Na 10 minut przez końcem pieczenia wysuwam sernik i posypuję go płatkami migdałowymi, żeby się zarumieniły.
  10. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki na kilka godziny, żeby masa stężała.

Smacznego:)

Wegański, migdałowy KETO sernik z rabarbarem

Wegański, migdałowy KETO sernik z rabarbarem

Wegański, migdałowy KETO sernik z rabarbarem

Wegański, migdałowy KETO sernik z rabarbarem

Wegański, migdałowy KETO sernik z rabarbarem

Wegański, migdałowy KETO sernik z rabarbarem