Składniki na tortownicę 20 cm:
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- śmietanka sojowa 1 filiżanka (200 ml)
- mąka migdałowa 6 czubatych łyżek
- mielone siemię lniane 1 łyżka
- erytrol lub ksylitol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
- rabarbar 3 gałązki
- sok z jednej cytryny
- aromat migdałowy do smaku
- płatki migdałowe do posypania
Tofurnik, czyli wegański sernik w wersji ketogenicznej. Aromatyczny, migdałowy, z kawałkami rabarbaru.
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
- Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
- Dodaję śmietankę sojową, erytrol lub ksylitol, sok z cytryny i blenduję na gładką masę.
- Dodaję aromat migdałowy do smaku (u mnie 1 łyżka naturalnego aromatu) i blenduję.
- Następnie dodaję mąkę migdałową, mielone siemię lniane i mieszam lub blenduję przez chwilę.
- Łodygi rabarbaru kroję na kawałki i dodaję do masy (1/3 zostawiam do posypania sernika). Mieszam.
- Masę wykładam do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy 20 cm). Posypuję pozostałym rabarbarem.
- Piekę przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
- Na 10 minut przez końcem pieczenia wysuwam sernik i posypuję go płatkami migdałowymi, żeby się zarumieniły.
- Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki na kilka godziny, żeby masa stężała.
Smacznego:)
Brak komentarzy