Wegański pasztet z orzechami włoskimi

  • 60 min
  • 13 składników
82%

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • ugotowana zielona soczewica 1 szklanka (250 ml)
  • biała fasola 1 puszka (400 ml)
  • orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
  • cebula 2 sztuki
  • olej 4 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • majeranek 1 łyżka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Soczewicowo-fasolowy pasztet z kaszą jaglaną i orzechami włoskimi. Na Święta i na co dzień.

pasztet wegański

Wegański pasztet z orzechami włoskimi

Wykonanie:

  1. Na oleju podsmażam pokrojoną cebulę z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Gdy cebula się zarumieni, wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Mieszam składniki: kaszę, soczewicę, fasolę, cebule razem z olejem, sos sojowy i przyprawy. Dodaję orzechy rozdrobnione w blenderze lub malakserze (kilka możecie zostawić do ozdoby).
  4. Blenduję masę przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera.
  5. Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekę około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Kroję po wystygnięciu.
  8. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

pasztet wegetariański

Wegański pasztet z orzechami włoskimi

pasztet bez mięsa

Wegański pasztet z orzechami włoskimi

3 komentarze

  1. Orzechy włoskie to “kopalnia” kwasów omega-3! Taki pasztet to dobry patent na lepszą odporność w zimowe dni 🙂 Swoją drogą pierwszy raz widzę przepis na taki orzechowy pasztet i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba!

  2. Pasztet pierwsza klasa, smakuje jak mięsny. Zamiast majeranku, kminu i imbiru dodałam przyprawy do pasztetu z kamisa.

Skomentuj