Składniki na 2-3 pierniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa (u mnie razowa) 1 kilogram
- melasa/syrop klonowy lub z agawy 500 g
- cukier/ksylitol/erytrol 1,5 szklanki (po 250 ml)
- wegańska margaryna 250 g
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- przyprawa piernikowa 40 g (2 opakowania)
- soda oczyszczona 3 łyżeczki
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- mleko sojowe 2/3 szklanki
- sól 1/3 łyżeczki
Staropolski piernik dojrzewający w wersji wegańskiej. Należy przygotować go odpowiednio wcześnie, ponieważ ciasto wymaga leżakowania od 2 do 6 tygodni. Wbrew pozorom wcale nie wymaga dużo pracy, ani specjalnych umiejętności;)

Wegański piernik dojrzewający
Wykonanie:
- Melasę lub syrop, cukier i margarynę przekładam do garnka i powoli podgrzewam, mieszając, aż cukier się rozpuści, a składniki się połączą.
- Masę zdejmuje z palnika i odstawiam do wystygnięcia.
- Do wystudzonej masy dodaję mąkę pszenną lub orkiszową, ziemniaczaną, sól i przyprawę do piernika.
- Do szklanki (250 ml) wlewam mleko sojowe do poziomu 2/3 szklanki, dodaję ocet jabłkowy i mieszam. Następnie dodaję sodę, mieszam i wlewam do ciasta (uwaga, mleko będzie się bardzo pienić).
- Mieszam, a następnie wyrabiam ciasto.
- Ciasto przekładam do szklanego lub kamionkowego naczynia. Przykrywam ściereczką i odstawić w zimne miejsce (ja wkładam do lodówki) na 2 – 6 tygodni.
- Ciąg dalszy TUTAJ 🙂

Wegański piernik dojrzewający

Wegański piernik dojrzewający

Wegański piernik dojrzewający
Zagniotłam, czekam na cd
A czy zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego?
tak:)
Zamiast 250 g margaryny dałam 450g ,jak uratować piernik ? Reszta składników w/g przepisu mąka pszenna razowa.
Zamiast 250 g margaryny dałam całe pudełko tj 450g reszta w/g przepisu mąka razowa.Jak uratować piernik?
powstalo geste ciasto? moze sie uda;)
Ciasto jest gęste wypełnia cała misę ale jest sprężyste i daje się formować czy dosypać mąki ?
to ja bym zostawiła…
Tylko mleko sojowe? Może być kokosowe?
można spróbować;) ja do wypieków lubię sojowe.