Składniki na 2-3 pierniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa (u mnie razowa) 1 kilogram
- melasa/syrop klonowy lub z agawy 500 g
- cukier/ksylitol/erytrol 1,5 szklanki (po 250 ml)
- wegańska margaryna 250 g
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- przyprawa piernikowa 40 g (2 opakowania)
- soda oczyszczona 3 łyżeczki
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- mleko sojowe 2/3 szklanki
- sól 1/3 łyżeczki
Staropolski piernik dojrzewający w wersji wegańskiej. Należy przygotować go odpowiednio wcześnie, ponieważ ciasto wymaga leżakowania od 2 do 6 tygodni. Wbrew pozorom wcale nie wymaga dużo pracy, ani specjalnych umiejętności;)
Wykonanie:
- Melasę lub syrop, cukier i margarynę przekładam do garnka i powoli podgrzewam, mieszając, aż cukier się rozpuści, a składniki się połączą.
- Masę zdejmuje z palnika i odstawiam do wystygnięcia.
- Do wystudzonej masy dodaję mąkę pszenną lub orkiszową, ziemniaczaną, sól i przyprawę do piernika.
- Do szklanki (250 ml) wlewam mleko sojowe do poziomu 2/3 szklanki, dodaję ocet jabłkowy i mieszam. Następnie dodaję sodę, mieszam i wlewam do ciasta (uwaga, mleko będzie się bardzo pienić).
- Mieszam, a następnie wyrabiam ciasto.
- Ciasto przekładam do szklanego lub kamionkowego naczynia. Przykrywam ściereczką i odstawić w zimne miejsce (ja wkładam do lodówki) na 2 – 6 tygodni.
- Ciąg dalszy TUTAJ 🙂
Zagniotłam, czekam na cd
A czy zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego?
tak:)
Zamiast 250 g margaryny dałam 450g ,jak uratować piernik ? Reszta składników w/g przepisu mąka pszenna razowa.
Zamiast 250 g margaryny dałam całe pudełko tj 450g reszta w/g przepisu mąka razowa.Jak uratować piernik?
powstalo geste ciasto? moze sie uda;)
Ciasto jest gęste wypełnia cała misę ale jest sprężyste i daje się formować czy dosypać mąki ?
to ja bym zostawiła…
Tylko mleko sojowe? Może być kokosowe?
można spróbować;) ja do wypieków lubię sojowe.
Czy po dodaniu octu do mleka sojowego musi to chwilę postać, czy dodajemu sodę niemal od razu?
Mleko od razu po dodaniu octu sie rozwarstwi. Wtedy od razu możemy dodawać sodę:)
Zamiast wyrobić ciasto to je podsypałam mąką i zagniotłam, czy jest szansa, że piernik się uda po leżakowaniu?
powinien:)
Czy można użyć jakiejś mąki bezglutenowej?
można spróbować z mieszanką:)
Czy można użyć tego ciasta do wykrajania pierniczków?
raczej nie, jest zbyt miękkie.
Zrobiłam „ciasto”, ale jest prawie płynne 🙁
Co źle poszło, jak naprawić?
a czy proporcje były jak w przepisie? powinno być gęste. Czy składniki takie same?