Wegański piernik dojrzewający – I etap

  • 30 min
  • 10 składników
100%

Składniki na 2-3 pierniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa (u mnie razowa) 1 kilogram
  • melasa/syrop klonowy lub z agawy 500 g
  • cukier/ksylitol/erytrol 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • wegańska margaryna 250 g
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • przyprawa piernikowa 40 g (2 opakowania)
  • soda oczyszczona 3 łyżeczki
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • mleko sojowe 2/3 szklanki
  • sól 1/3 łyżeczki

Staropolski piernik dojrzewający w wersji wegańskiej. Należy przygotować go odpowiednio wcześnie, ponieważ ciasto wymaga leżakowania od 2 do 6 tygodni. Wbrew pozorom wcale nie wymaga dużo pracy, ani specjalnych umiejętności;)

Wegański piernik dojrzewający

Wegański piernik dojrzewający

Wykonanie:

  1. Melasę lub syrop, cukier i margarynę przekładam do garnka i powoli podgrzewam, mieszając, aż cukier się rozpuści, a składniki się połączą.
  2. Masę zdejmuje z palnika i odstawiam do wystygnięcia.
  3. Do wystudzonej masy dodaję mąkę pszenną lub orkiszową, ziemniaczaną, sól i przyprawę do piernika.
  4. Do szklanki (250 ml) wlewam mleko sojowe do poziomu 2/3 szklanki, dodaję ocet jabłkowy i mieszam. Następnie dodaję sodę, mieszam i wlewam do ciasta (uwaga, mleko będzie się bardzo pienić).
  5. Mieszam, a następnie wyrabiam ciasto.
  6. Ciasto przekładam do szklanego lub kamionkowego naczynia. Przykrywam ściereczką i odstawić w zimne miejsce (ja wkładam do lodówki) na 2 – 6 tygodni.
  7. CDN 🙂
Wegański piernik dojrzewający

Wegański piernik dojrzewający

Wegański piernik dojrzewający

Wegański piernik dojrzewający

Wegański piernik dojrzewający

Wegański piernik dojrzewający