Składniki na duży piernik:
- ciasto przepis na blogu
- powidła śliwkowe ok. 2 szklanki (po 250 ml)
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- ew. mleko roślinne kilka łyżek
- posypka lub orzechy do dekoracji
Staropolski piernik dojrzewający w wersji wegańskiej. Pierwszy etap przygotowania pokazywałam Wam tutaj. Pora na dalszy ciąg, bo Święta tuż tuż;)
Wykonanie:
- Ciasto dzielę na 3 równe części.
- Każdą część zagniatam, a następnie rozwałkowuję na placek o grubości około pół centymetra. Podsypuję mąką, żeby ciasto się nie kleiło.
- Każdą warstwę kładę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli macie jedną blachę, możecie upiec warstwy po kolei;)
- Piekę przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni z termoobiegiem.
- Upieczone warstwy zostawiam do ostygnięcia, a następnie smaruję je powidłami śliwkowymi.
- Czekolady łamię na kostki i przekładam do garnka. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego, wody lub oleju i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Smaruję piernik, a następnie dekoruję posypką lub pokrojonymi orzechami.
- Okrawam brzegi, żeby nadać piernikowi ładny kształt.
Smacznego!
Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ten przepis. Zachęca mnie dodatek powideł śliwkowych, bo przypuszczam, że dzięki nim piernik nabiera smaku i nie jest taki „suchy” (przynajmniej w moim odczuciu).
A jak to zrobić żeby czekolada po dodaniu mleka się nie zwazyla? Już wiele razy mi to zepsuło polewę..
Czyli na mące razowej też wychodzi? ☺️
na razowej wychodzi:) A czekoladę podgrzewam bardzo powoli i mieszam intensywnie, podgrzewam tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Podsypujemy mąką razową jeżeli z niej korzystaliśmy? Czy lepsza będzie jakaś inna?
razowa spokojnie da radę:)
Dzień dobry! Kiedy najlepiej upiec ciasto, żeby piernik był idealny na Wigilię? (Są takie ciasta, które zyskują w smaku z czasem, a piernik dojrzewający to jakaś zaawansowana magia, stąd moje pytanie). Próbowała Pani kiedyś nasączać czymś upieczone warstwy?
w zeszłym roku upiekłam 2 dni przed wigilią, był super:) nie nasączałam, ale spokojnie można. Myślę, że rum by sie fajnie sprawdził w wersji dla dorosłych;)
Czy istnieje prawdopodobienstwo, ze uda sie gdy bedzie lezakowal tylko tydzien?
tak:)
A można upiec w wigilię?
ciasto musi poleżakować:)
Tak tak, ale czy już wylezakowane ciasto można upiec w wigilię?
tak:)