Wegański placek po węgiersku

  • 60 min
  • 17 składników
100%

Składniki:

  • placki ziemniaczane przepis na blogu
  • cebula 1 sztuka
  • czerwona papryka 2 sztuki
  • marchewka 2 sztuki
  • krajanka sojowa 1 opakowanie (200 g)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • oliwki zielone 1 filiżanka (200 g)
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
  • sos sojowy do smaku
  • liść laurowy 4 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra do smaku
  • tymianek 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku

Placek po węgiersku lub inaczej placek po zbójnicku – jedno z moich ulubionych dań, które od lat przygotowuję w roślinnej wersji.

Wegański placek po węgiersku

Wegański placek po węgiersku

Wykonanie:

  1. Przygotowuję gulasz.
  2. Krajankę sojową zalewam wodą, solę i gotuję pod przykryciem do miękkości przez kilka minut.
  3. Na dużej patelni na oleju podsmażam cebulę.
  4. Gdy się zarumieni, dodaję pokrojone marchewki i papryki. Smażę przez chwilę, mieszając.
  5. Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
  6. Następnie dodaję przyprawy, podlewam sosem sojowym i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  7. Dodaję oliwki, koncentrat pomidorowy, odsączoną krajankę sojową, czosnek, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę razem.
  8. Przygotowuję masę na placki ziemniaczane według tego przepisu.
  9. Smażę nieco większe placki.
  10. Na talerze nakładam po placku ziemniaczanym.
  11. Nakładam gulasz i przykrywam drugim plackiem.
  12. Podaję z sosem czosnkowym na bazie wegańskiego majonezu i roślinnego jogurtu naturalnego.

Smacznego!

Wegański placek po węgiersku

Wegański placek po węgiersku

Wegański placek po węgiersku

Wegański placek po węgiersku

Wegański placek po węgiersku

Wegański placek po węgiersku

 

Brak komentarzy

Skomentuj