Składniki:
- placki ziemniaczane przepis na blogu
- cebula 1 sztuka
- czerwona papryka 2 sztuki
- marchewka 2 sztuki
- krajanka sojowa 1 opakowanie (200 g)
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- oliwki zielone 1 filiżanka (200 g)
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
- sos sojowy do smaku
- liść laurowy 4 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka ostra do smaku
- tymianek 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
Placek po węgiersku lub inaczej placek po zbójnicku – jedno z moich ulubionych dań, które od lat przygotowuję w roślinnej wersji.
Wykonanie:
- Przygotowuję gulasz.
- Krajankę sojową zalewam wodą, solę i gotuję pod przykryciem do miękkości przez kilka minut.
- Na dużej patelni na oleju podsmażam cebulę.
- Gdy się zarumieni, dodaję pokrojone marchewki i papryki. Smażę przez chwilę, mieszając.
- Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
- Następnie dodaję przyprawy, podlewam sosem sojowym i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Dodaję oliwki, koncentrat pomidorowy, odsączoną krajankę sojową, czosnek, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę razem.
- Przygotowuję masę na placki ziemniaczane według tego przepisu.
- Smażę nieco większe placki.
- Na talerze nakładam po placku ziemniaczanym.
- Nakładam gulasz i przykrywam drugim plackiem.
- Podaję z sosem czosnkowym na bazie wegańskiego majonezu i roślinnego jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Brak komentarzy