Składniki na średnią miskę:
- orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
- pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- suszona cebula 1 łyżeczka
- suszony czosnek 1 łyżeczka
- suszony czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka
- biały pieprz mielony pół łyżeczki
- sól do smaku
Wegański twarożek a’la Almette na bazie orzechów nerkowca, pestek słonecznika i tofu. Delikatny i kremowy. Możecie go doprawić do smaku zgodnie z upodobaniami;)
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca i pestki słonecznika zalewam wrzątkiem na min. pół godziny.
- Następnie przepłukuję je świeżą wodą, odsączam i przekładam do blendera (w blenderze wysokoobrotowym wyjdzie idealnie kremowy serek, a efekt z grudkami osiągniecie w malakserze).
- Dodaję tofu pokrojone w kostkę, śmietankę roślinną, ocet jabłkowy i przyprawy.
- Blenduję na kremowy serek. W razie konieczności możecie dodać nieco więcej śmietanki, jeśli wolicie rzadszą konsystencję.
- Podaję do kanapek, świeżej bagietki, razowego pieczywa lub pokrojonych w słupki warzyw. Serek jest pyszny w towarzystwie rzodkiewki i szczypiorku.
Smacznego!
Brak komentarzy