Wegański serek ALMETTE

  • 5 min
  • 10 składników

Składniki na średnią miskę:

  • orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
  • pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • suszona cebula 1 łyżeczka
  • suszony czosnek 1 łyżeczka
  • suszony czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka
  • biały pieprz mielony pół łyżeczki
  • sól do smaku

Wegański twarożek a’la Almette na bazie orzechów nerkowca, pestek słonecznika i tofu. Delikatny i kremowy. Możecie go doprawić do smaku zgodnie z upodobaniami;)

Wegański serek ALMETTE

Wegański serek ALMETTE

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca i pestki słonecznika zalewam wrzątkiem na min. pół godziny.
  2. Następnie przepłukuję je świeżą wodą, odsączam i przekładam do blendera (w blenderze wysokoobrotowym wyjdzie idealnie kremowy serek, a efekt z grudkami osiągniecie w malakserze).
  3. Dodaję tofu pokrojone w kostkę, śmietankę roślinną, ocet jabłkowy i przyprawy.
  4. Blenduję na kremowy serek. W razie konieczności możecie dodać nieco więcej śmietanki, jeśli wolicie rzadszą konsystencję.
  5. Podaję do kanapek, świeżej bagietki, razowego pieczywa lub pokrojonych w słupki warzyw. Serek jest pyszny w towarzystwie rzodkiewki i szczypiorku.

Smacznego!

Wegański serek ALMETTE

Wegański serek ALMETTE

Wegański serek ALMETTE

Wegański serek ALMETTE

Brak komentarzy

Skomentuj